Жертвите на домашно насилие изключително трудно вземат решение да предприемат

...
Жертвите на домашно насилие изключително трудно вземат решение да предприемат
Коментари Харесай

Адвокат: Промените в НК няма да отприщят лавина от дела

Жертвите на домашно принуждение извънредно мъчно вземат решение да подхващат каквито и да е стъпки в тяхна отбрана. Това, че трансформираха Наказателния кодекс, поздравления за което, напълно няма да отприщи лавина от каузи и тъжби.

Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ юрист Милена Миткова във връзка утвърдените от Народното събрание промени в Наказателния кодекс, с които се постановат по-тежки санкции за домашно принуждение и се вкарва разбиране за психическо принуждение.

По думите ѝ жертвите на домашно принуждение първо минават през работа с психолог и едвам по-късно се вземат решение на каквито и да е стъпки.

Според Миткова такова принуждение може да се потвърждава посредством очевидци или посредством мнение от експерт - психолог или психиатър.
„ Това са следи в душeвността, които не могат да бъдат заличени, нито пък могат да бъдат имитирани пред експерт “.

Миткова вижда и проблем в текстовете.

"Който редовно преследва другиго, за да възбуди състоятелен боязън за сигурността му или тази на негови близки – малко не го разбирам по какъв начин ще потвърдя аз, че вие имате за цел да възбудите в мен състоятелен боязън, а аз не съм се уплашила или противоположното. В алинея 3 на новия член 144 към този момент малко по-конкретизират какво е гонене, само че считам, че занапред ще има чудене какъв тъкмо е съставът на това закононарушение “.

Според нея множеството такива закони имат за цел точно предварителна защита – да не вършим нещо, тъй като ще има последици.

„ Смятам, че в районните ръководства би трябвало да има най-малко по един човек, който да се занимава единствено с това. Може да бъде и външен, даже психолог “, уточни юристът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР