Изявен преподавател бе освободен заради политическа некоректност. Споделяме опасенията, че

...
Изявен преподавател бе освободен заради политическа некоректност. Споделяме опасенията, че
Коментари Харесай

СБЖ защити отстранения от СУ проф. Мирчев

" Изявен учител бе освободен поради политическа неучтивост. Споделяме опасенията, че с отстраняването на уважавания академик, социолога и политолога проф. Михаил Мирчев, могат да се отворят вратите за цензура и автоцензура освен в университетските среди ". Това пишат в отвореното си до ректора на СУ Снежана Тодорова, ръководител на УС съвет на Съюза на българските публицисти, и Мария Нецова, ръководител на Етичната комисия на Съюз на българските журналисти. То е във връзка скорошното от СУ на скандалния проф. Мирчев поради това, че пред студентите по социология, който от организацията пазят като изявен " академик социолог, прочут с острото си перо, със личния си жанр и сериозен изказ, които не влизат в матрицата на вчесаните политкоректни мисли ".

От Съюз на българските журналисти показват, че откакто е бил упрекнат, че в лекциите му има неприемливи антиромски, антибежански, антисемитски и искрено расистки детайли, " проф. Мирчев в поредност от изявленията, базирайки се на обстоятелства, разбори и заключения от качените от него самия лекции в YouTube, отхвърли изказванията на злощастните си критици, които не са се посвенили да показват извадени от подтекста негови оценки и да му залепят грозни и пресилени квалификации, без да имат учредения за това ". " Уважаваният професор даде образци за манипулативно показване на обстоятелства и обстановки, от които се вижда, че доста от вмененените му расистки и антисемитски изказвания напълно не отразяват неговото мнение. Напротив, той самият ги опровергава, постоянно в диалогична и провокативна форма, с цел да подтикне студентите си към независимо мислене, като ги приканва да не вършат прибързани, изключително катастрофични и обикновени заключения... ", пишат Тодорова и Нецова. Те напомнят и мнението на проф. Мирчев пред Етичната комисия на СУ, в което той е изказал " основателната си паника от опитите „ по догматичен и наказателен метод да се постанова „ политическа уместност “, да се лимитира общественият и университетският разговор по основни публични проблеми, по щекотливи тематики и публични опасности – посредством табуиране на термини, посредством запрещение на общественото потребление на съответни статистически данни и профили ". Ръководството на Университета обаче не взело поради " аргументираната защита на проф. Михаил Мирчев, нито многочислените гласове на одобрени учени, преподаватели, студенти, публицисти, които показаха поддръжката си към професора, на правото му на свободно изложение и методите му на работа ", които които се причисляват и от Съюза на българските публицисти, на който проф. Мирчев е дълготраен член.

" Смятаме, че освобождението на проф. Мирчев от преподавателска работа в СУ след акцията на така наречен " Студентското общество за тъждество ", която има освен „ активистки привкус “ (според умерената оценка на проф. Герджиков пред Дарик радио), само че и на донос (с манипулативните си и пресилени внушения), е акт с отрицателни последствия за университетския, а и за публичен живот на страната ни. Най-старият ни университет с дългогодишни демократични обичаи и извоюван престиж се лишава от един почитан учител, с над 40-годишен стаж, две десетилетия от които е посветил на „ чудесната си работа в Алма матер “ (цитираме неговите думи на прощаване). Според мнението на престижи в научната колегия проф. Михаил Мирчев е един от най-сериозните модерни социолози, един от най-хубавите експерти по обществена стратификация и демографска проблематика, който не се опасява да изрича истината, колкото и горчива да бъде ", показват от Съюз на българските журналисти и цитират думите на проф. Георги Янков, създател на катедра „ Политология “ в УНСС: " Днес това е доста рядко (изричането на истината - бел.ред.), изключително във време на обстановка и конформизъм, съгласно новата политическа уместност ".

Според Съюз на българските журналисти проф. Мирчев е бил рискуван поради политическата уместност, пред която са отстъпили правилата на академичната независимост, отстояването на плурализма на отзиви, на сериозно и друго от другите мислене. И цитират неговото кредо, изказано пред " Правен свят: " В студентската публика моето надълбоко разбиране е, че имаме една спомагателна степен на независимост. Ние сме длъжни, преподавателите, още по-директно да назоваваме някои неща, от време на време да използваме малко по-остра дума, с цел да предизвикваме мисленето у студентите. Ние нямаме задача да се съгласяват с нас. Имаме задача да ги предизвикваме, с цел да могат да станат граждани… ". От Съюза на публицистите показват опасения, че о тстраняването на проф. Мирчев " може да отвори порти за цензура освен в университетските среди ", само че и да докара даже до автоцензура от страна на самите преподаватели от боязън, че ще изгубят работата си под напън, подмолни дейности и субективни оценки. Те даже заключават, че това може да се отрази " пагубно за бъдещето на българското обучение и панорамата на актуалния научен живот в страната ".

Междувременно, през днешния ден е плануван митинг в поддръжка на проф. Мирчев. Група студенти считат да излязат пред ректората на СУ в 18 часа . " Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, само че лекциите му са обществени и всеки може да ги гледа, да си построи мнение за това какво преподава и дали то в действителност съдържа псевдонаучни обстоятелства ", сподели пред БНР студентът Румен Попов. " Не става дума въобще за личността на проф. Мирчев или за неговите персонални убеждения и възгледи, това е значимо да се посочи, тук става дума за казус, едно необятно тълкувание на етичния кодекс, който може да се употребява и против други преподаватели в бъдеще и против студенти поради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви обстоятелства, които чути в профил или извадени от подтекст звучат неприятно в нашата политически правилна страна ", разяснява той.

Според Румен Попов повода, заради която излизат на митинг, е, че етичната комисия и ректорът са взели решение под огромен публичен напън, тъй като казусът беше раздухан по медиите в миг, в който Софийският университет се изкачва в ранглисти в топ 50 на университетите в Източна Европа и надлежно въпросът е можел да прерасне в огромен скандал, който да навреди на престижа на университета. " Софийският университет постоянно е бил водеща мощ в отбрана на демократичните, демократични полезности, в непрекъснато партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с проблема. От това си проличава, че решението, което е взето е взето под напън, с цел да се резервира политкоректната обстановка ", уточни още Попов.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР