Известният писател, поет и драматург Недялко Йорданов е номиниран за

...
Известният писател, поет и драматург Недялко Йорданов е номиниран за
Коментари Харесай

Недялко Йорданов е номиниран за почетен знак „Стоян Михайловски“ в Елена

Известният публицист, стихотворец и драматург Недялко Йорданов е номиниран за тазгодишната литературна премия „ Почетен знак „ Стоян Михайловски “. С оценката община Елена удостоява български писатели и журналисти с безспорни достижения в региона на поезията и прозата, с престиж в обществото и дейна гражданска позиция. Носителят на премията за 2018 година бе избран с решение на Общинския съвет и тя ще му бъде връчена на идното честване на 162-та годишнина от рождението на Стоян Михайловски.

Роденият в Елена на 7 януари 1856 година изтъкнат български публицист, държавник и политик е същински представител на спорното време, в което живее. Заради блестящото му творчество е определян като третия в тройката на българската литература в първите десетилетия след Освобождението дружно с Иван Вазов и Константин Величков.

Тазгодишният притежател на почетния знак е заслужен за премията на името на лютия сатирик и баснописец. Недялко Йорданов е измежду малцината модерни майстори на словото с голям принос в родната лирика, белетристика и спектакъл, заслужен последовател на делото на Михайловски. Освен на стихове и пиеси, той е създател и на три сатирични сборника – „ Трендафил Акациев – стихотворец на соцреализма и демокрацията “, „ Трендафил Акациев 2 “ и „ Трендафил Акациев 1,2,3 “. Роден е на 18 януари 1940 година в Бургас. Завършва гимназия в родния си град и българска лингвистика в Софийския университет. Работи като драматург в Бургаския спектакъл, като основен редактор на сборник „ Море “, от 1990 година е драматург на спектакъл „ Възраждане “ в столицата. Носител е на доста награди, а почетният знак „ Стоян Михайловски “ е следващото самопризнание за надарения създател.

Литературната премия се присъжда от 2001 година, като се изключи годините от 2004 до 2013. Нейни носители са проф. доктор Иван Славов, редакцията на в. „ Стършел “, писателите Георги Данаилов, Стефан Цанев, Георги Господинов, Георги Мишев и Христо Медникаров. Регламентът за удостояването с литературната премия „ Почетен знак „ Стоян Михайловски “ към този момент е част от новоприетата Наредба за знаците, почетните знаци, оценките и почетните звания в община Елена.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР