Известният български художник , който живее и работи в Париж,

...
Известният български художник , който живее и работи в Париж,
Коментари Харесай

Абстрактната живопис на Николай Панайотов в изложба в Париж

Известният български художник, който живее и работи в Париж, откри галерия с нереална живопис в огромната османова постройка на кметството в по този начин нареченият интелектуален квартал на френската столица – Латинския. Тя беше по концепция на кръг от колекционери на нереалната живопис на художника. Въпреки, че е прочут на първо място със сюрреалистичното си творчество, Николай Панайотов се обръща към абстрактаната живопис още веднъж тъй като тук отпада разказа и поради възприятието на непредвидимост. Започваш от едно леке или една линия и те те водят, споделя художникът.


В изложбата са включени 2 емблематични мозайки от 1999 година, някои платна, създавани през годините и чисто нови от последната година. Те са свободни, директни, някои маркирани от стрийт арта с флуорисцентни бои. При абстракцията ползата е в структурата, в материята, счита Панайотов и споделя, че в последните му работи участват колажа, напластяванията от материи с акрилна техника, изкуствените перуки, пренесени от работата му върху вагнеровите опери. Залата на кметството носи характера на архитектурата от 18 и 19 век и му лишава много време да подбере работите си, които да са в естетика с нея. Чуйте детайлности за изложбата от Николай Панайотов в звуковия файл.



Николай Панайотов e роден през 1956 година в град София. През 1983 година приключва стенна живопис в Художествената академия, София, където от 1983 до 1990 преподава същата компетентност. След 1990 се открива в Париж, където Френското министерство на културата му дава ателие. Има голям брой реализации в публични пространства, като най-значителни са 200 кв.м. мозайки (1988) и театрална завеса в Дом на културата гр. Севлиево. Прави поредност изложения живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия и Съединени американски щати, Националната изложба и Галерията за Чуждестранно изкуство, София. Създател е на сценографията и костюмите за цикъла на Вагнер „ Пръстенът на Нибелунга “ за Софийската опера.

Снимки: ФС на Николай Панайотов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР