Известният актьор Ники (Николай) Урумов гастролира в ролята на бившия

...
Известният актьор Ники (Николай) Урумов гастролира в ролята на бившия
Коментари Харесай

Ники Урумов става банкер във Варненския театър

Известният артист Ники (Николай) Урумов гастролира в ролята на някогашния банкер Юн Габриел Боркман в едноименната пиеса на Хенрик Ибсен в Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна. Режисьор на първия театър в афиша на театъра за новата 2023 година е проф. Пламен Марков, който е и създател на превода от британски език. Премиерните представления са планувани за 17 и 18 януари.

Редом с Ники Урумов на сцената ще бъде актрисата от Варненския спектакъл Милена Кънева в ролята на брачната половинка на основния воин – Гунхил Боркман. Теодор Каракачанов ще дебютира в облика на техния наследник Ерхарт Боркман. Доайенът на театъра – огромният артист Михаил Мутафов, също ще взе участие в спектакъла като помощник-писаря Вилхелм Фолдал. Близначката на Гунхил Боркман – Ела Рентхайм, ще пресъздаде Биляна Стоева. По сценографията и костюмите на спектакъла работи Мира Каланова, а музиката ще е на композитора Калин Николов.

„ Юн Габриел Боркман “ се играе за пръв път в България през 1905 година Пиесата прави безпощадна социално-психологическа дисекция на обществото, като скандално разбулва подправените фамилни полезности и насажданите от викторианската просвета илюзии за положителното, което наложително бива „ възнаградено “, издават от екипа. Ибсен, фамозен като „ Фройд на севера “, рисува в трагични краски връзките сред мъжа и дамата, които тотално се разминават заради радикално противоположните им гледните точки и обричат любовта им на неуспех. Банкерът Боркман на Урумов уверено принася любовта в жертва на егото и мегаломанските си упоритости за индустриална империя, която привижда като висша цел в работа на обществото.

Това е седма режисура на творба на Ибсен на варненска сцена, напомнят от театъра. Норвежкият драматург влиза в репертоара още веднъж след повече от половин век. Първият режисьор, който демонстрира интерес към него, е създателят на театъра – Стоян Бъчваров, който прави прочит на „ Народен зложелател “ през далечния сезон 1922/23. Същата година Матей Икономов режисира „ Призраци “. През идващите два театрални сезона на сцената оживяват „ Пер Гюнт “ и „ Хеда Габлер “. Николай Фол слага още веднъж „ Призраци “ през сезон 1940/41 и „ Нора “ през 1943/44.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР