Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионираДнес Съдийската колегия на Висшия

...
Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионираДнес Съдийската колегия на Висшия
Коментари Харесай

Съдия Нели Куцкова се пенсионира с почетен знак първа степен

Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионира

Днес Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС) взе решение за освобождението ѝ от правосъдната система, защото на 21 юни 2022 година тя навършва 65 години, съобщи

По предложение на ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева кадровиците отличиха арбитър Куцкова с „ персонален почетен знак първа степен – златен “ и с 1000 лева премия.

Съдия Куцкова е известна освен в правосъдната система, само че и в обществото със своята дейна позиция в отбрана на независимостта на съдиите. По времето, когато Бойко Борисов започваше политическата си кариера и роди известната фраза „ Ние ги хващаме, те ги пускат “, Нели Куцкова беше главният съдийски глас против метода, по който той, като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, четеше Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Именно дейната позиция на Куцкова означи в изявлението си Атанаска Дишева през днешния ден. „ Съдия Куцкова е арбитър, който с поредно и отговорно отношение към развиване на правораздаването и отстояване на съдийската самостоятелност, ще остане емблема. Пожелавам ѝ здраве и сполучливи благоприятни условия за реализация на насъбраните опит и знание, в това число в региона за развиване на правосъдната система и промяната на правната система “, сподели Дишева.

Нели Куцкова е родена на 21 юни 1957 година в Априлци. През 1976 година приключва 91-ва Немска езикова гимназия в София, а през 1981 година – „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Съдебната си кариера стартира през 1982 година в Софийския градски съд като стажант-съдия. През 1984 година става младши арбитър в Софийски градски съд, а сред 1986 година и 1991 година е областен арбитър в Първи областен съд в София, негов зам.-председател и ръководител.

През 1993 година става ръководител на Софийския областен съд. Оглавява го до 2004 година, когато става редови арбитър там.

От ноември 2008 година е арбитър в Софийския апелативен съд.

През цялата си професионална кариера е разглеждала главно цивилен каузи.

През 1992-1993 година Нели Куцкова беше зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От 1999 година до 2003 година беше член на Висшия правосъден съвет, а през 2001 година беше претендент за вицепрезидент на Петър Стоянов.

СъдияНели Куцкова е един от създателите на Съюза на съдиите в България, била е негов ръководител и представител.

Тя е и един от основателите за основаване на Правната самодейност за обучение и развиване – това е една от ранните неправителствени организации, работещи в региона на правосъдната промяна и върховенството на закона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР