Извънредно положение заради изострянето на ситуацията с нелегалната миграция влезе

...
Извънредно положение заради изострянето на ситуацията с нелегалната миграция влезе
Коментари Харесай

Литва въведе извънредно положение по границата с Беларус

Извънредно състояние поради изострянето на обстановката с незаконната миграция влезе в действие по границата на Литва с Беларус, съобщи ТАСС. Мярката беше призната от Сейма на страната и стартира на работи от среднощ локално време. Тези, които не са локални поданици, могат да влизат в региона единствено със специфични пропуски, неразрешени са всеобщите събирания.

В същото време в Минск ръководителят на комисията по национална сигурност към долната камара на Народното събрание предложи хората, които приканват за наказания против страната, да бъдат лишени от поданство. Изказването на Олег Белоконев беше направено по националната телевизия.

Вчера камарата одобри на второ четене законопроект за наказателна отговорност за сходни апели.

По-рано полският министър председател Матеуш Моравецки пък разгласи, че Варшава ще изиска от Евросъюза да прегледа въпроса за усилване на рестриктивните мерки против Минск. Моравецки посочи, че полската страна ще упорства освен за по-строго използване на ограниченията в настоящия им тип, само че и за въвеждане на стопански наказания. Освен това Полша ще води битка с самолетните компании, които транспортират мигранти. Премиерът цитира президента Анджей Дуда, който е предложил неотложно преустановяване на опциите за  такива полети в европейското въздушно пространство.

Германският външен министър Хайко Маас от своя страна сподели, че Берлин поддържа нови наказания против Беларус и акцентира, че Европа ще работи за стягането на рестриктивните мерки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР