Президентът Румен Радев и водената от него делегация във Ватикана

...
Президентът Румен Радев и водената от него делегация във Ватикана
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с Негово Светейшество папа Франциск

Президентът Румен Радев и водената от него делегация във Ватикана се срещнаха с папа Франциск. Традицията беше спазена и тази година. Това е трета визита на Радев със светия отец. Този тип събития се правят при доста непоколебим режим. Право да снимат аудиенцията имаше единствено Ватиканът. След диалога с Радев Светият отец одобри и останалата част от делегацията ни, отпред с Десислава Радева. Това съобщи. 

Във вчерашния ден Румен Радев взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO), където бе посрещнат от президента на Италия Серджо Матарела. На откриването на офиса участва и президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу. Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите постижения на нашата цивилизация, за които генерации наред са вложили старания и всеотдайност, съобщи българският президент в словото си.

В първия ден на визитата беше открита изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “ в Папския латерански университет. По думите на президента изложбата е доказателство, че " връзките сред християните са на взаимно почитание, на съдействие, на общата задача да строим свят, изпълнен с религия, вяра и с общи каузи за мир, духовно извисяване и благополучие ".

Големият принос на България към европейската цивилизация е точно, че нашата страна сътвори и популяризира на всички други славянски нации една нова словесност и просвета, съобщи президентът на банкет в посолството на България в Рим във връзка 24 май. В рамките на събитието президентът удостои с  медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за техните огромни заслуги в региона на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

Всяка година публична българска делегация посещава Италия и Ватикана за обичайните тържества във връзка 24 май. На обичайна визита при главата на Римокатолическата черква се отбелязва ролята на България за съхраняването и развиването на делото на светите братя Кирил и Методий, оповестени на 31 декември 1980 година от Светия трон за съпокровители на Европа дружно със св. Бенедикт Нурсийски. 

От 2003 година представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят веднъж от президента, веднъж от министър-председателя, веднъж от ръководителя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 година Посещението на президента Румен Радев е отсрочено заради обстановката в Италия, подбудена от COVID-19.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР