Изтребителите Ф-35 излитат с оглушителен рев, взимат остър завой наляво

...
Изтребителите Ф-35 излитат с оглушителен рев, взимат остър завой наляво
Коментари Харесай

В Аляска: Ако Путин е замислил ядрен удар, ние ще бъдем първите

Изтребителите Ф-35 изхвърчат с пронизителен плач, взимат изострен завой наляво и изчезват в синьото небе над избуялата зеленина на летните гори в Аляска. Край военновъздушната база на Съединени американски щати близо до Феърбанкс се организира учението „ Червен байрак “. Целта е водачите на петото потомство изтребители „ стелт “ да получат допустимо най-хубавата подготовка за случай на въоръжен спор, изяснява водачът полковник Уилям Фрейенмют:

„ Това обучение употребява опита от Виетнамската война. Тогава разбрахме, че след първите 5-6 бойни полета възможностите на водачите за оцеляване съществено се повишават. До това желаеме да се доберем – несъмнено, без да убиваме хора. Подлагаме водачите на оптимално натоварване, тъй че да имат повече късмет за оцеляване в бойни дейности. “

Подготовка за разнообразни вероятни сюжети

За да бъде учението напълно достоверно, в него се е присъединила и една ескадрила от изтребители Ф-16, която извършва ролята на съперника, наименуван „ агресорите “. В техните пространства човек като че ли се връща десетилетия обратно в руските времена: по стените висят сърпове и чукове, от един афиш ни гледа Ленин, даже на изтребителите са изрисувани съответните знаци. Брент Рист, един от водачите на изрисуваните изтребители, изяснява:

„ Така представяме манталитета на агресорите. Но това не е някакъв намек, ние просто упражняваме за всички вероятни сюжети. “ Във Феърбанкс, на половин час път с автомобил от военната база, учението провокира смесени усеща. Особено, когато стане дума за Русия и за Путин. Художникът Джъстин Карила споделя: „ Той желае да възвърне своята съветска, не, своята руска империя “.

Джъстин и неговият другар Тим Бек с паника наблюдават съветската инвазия в Украйна. И това е напълно обяснимо: та нали от всички щати в Съединени американски щати таман Аляска се намира толкоз покрай Русия. Между двете страни минава само Беринговият проток – 90-километрова линия вода.

Руската опасност е прекомерно близо

„ Ако Путин е замислил нуклеарен удар, ние ще бъдем първите. От стратегическа позиция проектът би бил да се нападне Аляска поради военното наличие тук. И ще бъде пожертван животът единствено на 750 000 души “, споделя Джъстин. Русия и Съединени американски щати разделят общо минало в Аляска. През 19 век в тази тогава съветска територия са бродели ловци на скъпоценни кожи. После обаче Русия изгубва интерес към своята задокеанска колония и я продава на Съединени американски щати за малко повече от 7 милиона $ – истински подарък.

Преди няколко месеца един съветски политик изиска от Съединени американски щати да върнат Аляска. Но това е единствено върхът на айсберга. Бреговата защита на Съединени американски щати оповестява, че през 2020 година съветски кораби са заплашвали американски риболовци, приказва се и за нарушавания на въздушното пространство от страна на съветски бойни самолети. Дон Съливан, републикански сенатор от Аляска, акцентира, че Аляска и Арктика получават все по-голямо значение: „ Путин сподели, че Арктика ще бъде Суецкият канал на 21 век – поради интензивното мореплаване, което Русия желае да управлява. Не бива да подценяваме тези негови думи, очевидно такава е задачата. Те упражняват напън, което значи, че ние би трябвало да демонстрираме наличие. “

В Аляска и Арктика има огромни находища от газ и петрол. В резултат от климатичните промени безконечните ледове се топят и корабите минават по-лесно – Арктическо море към този момент е налично. Но Арктика съставлява интерес и за военните. Бойните самолети от Аляска доста бързо се добират до Тихоокеанския район.

Засилено военно наличие

Ето за какво Съединени американски щати оповестиха нова Арктическа тактика, която планува засилено военно наличие, в това число и с изтребители Ф-35. Но би трябвало да се мисли и за наличието на флота, счита Съливан: „ Руснаците имат 54 ледоразбивача, част от които са атомни. Много от тези ледоразбивачи са и въоръжени. Америка има единствено два, като единият е развален. Мисля обаче, че хората към този момент схващат и си споделя: Ами да, ние сме арктическа нация и би трябвало да го вземем напълно на съществено. “

„ Последната граница “ – това е прякорът на Аляска. На пръв взор звучи сантиментално, като че ли става дума за далечни пътешествия. Но на фона на напрегнатата политическа обстановка сега Аляска става все по-важна за Съединени американски щати.

Автор: Катарина Вилхелм
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР