Израелската армия съобщи, че е ударила цели, свързани с палестинската

...
Израелската армия съобщи, че е ударила цели, свързани с палестинската
Коментари Харесай

Израел е атакувала Ливан и Газа след голяма ракетна атака

Израелската войска заяви, че е блъснала цели , свързани с палестинската въоръжена формация „ Хамас “ в Ливан и в Ивицата Газа . Атаките идват след огромен ракетен обстрел против Израел от Ливан, за който израелците упрекнаха Хамас, предава „ BBC “.

Израелските отбранителни сили /IDF/ оповестиха, че „ терористичната “ инфраструктура на „ Хамас “ е била ударена в Южен Ливан . Напрежението се е покачило, откакто израелската полиция е нападнала джамията Ал-Акса в Ерусалим в поредни нощи по-рано тази седмица. Джамията е третото най-свещено място за исляма и израелските набези провокираха жестоки конфликти с палестинците и провокираха отвращение в района.

Лидерът на палестинската ислямистка организация „ Хамас “ Исмаил Хания , който беше в Ливан, когато ракетите бяха изстреляни, сподели, че палестинците няма да „ седят със скръстени ръце “ пред лицето на израелската експанзия. От „ Хамас “ разясниха още, че няма информация кой е изстрелял ракетите от Ливан през вчерашния ден. Атаката беше най-големият индивидуален бараж от северния комшия на Израел от 17 години, като страната заяви, че множеството от 34-те ракети са били прихванати – само че 6 са предизвикали вреди върху здания .

Израелските военни самолети ускориха въздушните удари в Газа , като към 20 ракети удариха 4 нови обекта в границите на 10 минути. Същевременно палестинските бойци изстреляха нов кръг от ракети към Южен Израел, където се чуха предупредителни сирени.

Израелските изтребители са атакували под земята обект за произвеждане на оръжия и три надземни обекта , оповестиха от отдела на представителя на IDF, представени от Jerusalem Post. Твърди се, че израелските въздушни удари са най-тежките от кръга на борбите с Ислямски джихад през август 2022 година

Отговорът на Израел идва, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху организира незабавно съвещание на кабинета по сигурността . В телевизионно послание той сподели: „ Ние ще ударим нашите врагове и те ще платят цена за всички актове на експанзия “ . Той прикани и за усмиряване на напрежението , като добави, че „ ще действаме уверено против екстремистите, които употребяват принуждение “.

Ливанският министър председател Наджиб Микати осъди всевъзможни военни интервенции от територията на страната, които „ дестабилизират обстановката “.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Ливан „ Unifil “ обявиха, че обстановката е „ извънредно сериозна “ и приканиха „ за въздържаност и отбягване на по-нататъшна ескалация “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР