Съдът в Гърция прекрати процеса срещу деветима египтяни, обвинени в

...
Съдът в Гърция прекрати процеса срещу деветима египтяни, обвинени в
Коментари Харесай

Най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море: Защо делото беше прекратено?

Съдът в Гърция приключи процеса против деветима египтяни , упрекнати в причиняването на най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам, оповестява „ BBC “.

Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че не са способени да преглеждат делото на съображение, че корабът е потопен в интернационалните води . Опасенията са, че повече от 600 души се удавиха през юни предходната година, когато препълненият рибарски транспортен съд „ Адриана “ потъна на път за Европа от Либия .

Обвиняемите бяха застрашени от пожизнен затвор, в случай че бъдат наказани за контрабанда на хора и причиняване на потъването на лодката. Когато стана ясно решението на съдиите да прекратят делото, протестиращите пред съда се радваха.

Обвинителният акт, с който се срещна „ BBC “, сподели, че обвинените са били упрекнати въз основа на доказателства, които към този момент са били опровергани от най-малко шестима оживели , които описаха, че бреговата защита е предизвикала преобръщането на лодката им и по-късно ги е притиснала да обвинят египтяните .

Групи за отбрана на правата на индивида, измежду които „ Амнести интернешънъл “ и „ Хюман райтс уоч “, обявиха, че имат съществени запаси по отношение на честността на гръцкото следствие и доказателствата и се питат дали обвинените ще получат обективен развой. Гръцката брегова защита непрекъснато отхвърля дейностите си да са довели до злополуката, а управляващите отхвърлят всички изказвания за непозволени дейности или за прикриване. Обвиненията се преглеждат от гръцкия военноморски съд.

До 500 души са починали в морето

Деветимата обвинени, които са египтяни и са на възраст сред 20 и 41 години, бяха изправени пред съда във вторник. Всички мъже са били на борда на риболовния транспортен съд „ Адриана “ , който потъна в интернационалните води , само че в демаркираната от Гърция зона за избавяне, в една от най-дълбоките елементи на Средиземно море на 14 юни предходната година. По-рано прокурорът призна аргумента на отбраната, че няма правно съображение за съдене на мъжете, защото корабът е потопен отвън гръцки води, въпреки и в демаркираната гръцка избавителна зона.

Осемдесет и две тела бяха открити , само че Организация на обединените нации счита, че е допустимо да са починали още 500 души, в това число 100 дами и деца, които са били в трюма на кораба.

Смята се, че лодката е превозвала до 750 мигранти , когато е тръгнала съвсем седмица по-рано от пристанището Тобрук в Либия. Гръцката брегова защита е следила кораба най-малко седем часа преди потъването, само че по-късно съобщи, че не е подхванала избавителни дейности, защото корабът се е движел безвредно с „ непрекъсната скорост “ и по „ постоянен курс “ към Италия и че пасажерите не са били в заплаха.

Предишно следствие на „ BBC “ сложи тези изказвания под съществено подозрение. Когато през ноември предходната година медията показа тези си изказвания на министър-председателя на Гърция, Кириакос Мицотакис съобщи, че те се проверяват, само че че виновността е на контрабандистите . Тигава Мицотакис акцентира:

„ Нашата брегова защита е избавила десетки хиляди хора в морето и ние би трябвало да сме признателни за работата, която прави тя. “

Състоянието на лодката е от главно значение за обвиняването

От обвинителния акт, получен от „ BBC “, излиза наяве, че гръцките прокурори упрекват деветимата египтяни , че са предизвикали корабокрушението, като са управлявали извънредно претъпкан транспортен съд , за който са знаели, че съставлява явна заплаха за живота. Ето както гласи и самото обвиняване:

„ Рибарският транспортен съд не е бил кадърен за корабоплаване, защото е бил остарял и неприятно поддържан и не е бил кадърен за прекачване на подобен огромен брой хора, изключително на такова голямо разстояние, до момента в който не е имало избавителни жилетки. “

Според обвиняването всеки от обвинените се е редувал да ръководи плавателния съд и всички са били наясно, че мощната претъпканост както на палубата, по този начин и в трюма, се отразява зле на стабилността .

Миналото лято гръцката брегова защита отговори на острите рецензии, че не е направила повече, с цел да помогне на плавателния съд, като настоя, че лодката с мигранти е била в сигурност и се е движела устойчиво към Италия, заради което не е имало потребност да бъде спасявана.

Искове против египетски ответници

В обвинителния акт се твърди, че деветимата египтяни са били част от тайфа за контрабанда и са вземали от всеки пасажер сред 4 000 и 8 000 $ (3 100 и 6 300 паунда) за място на лодката. Обвиненията на прокуратурата се основават на изявленията, извършени от самата брегова защита, с девет други оживели в дните след злополуката. Изглежда, че в съда не са били показани доказателства от останалите 95 оживели . Преди това екипът ни чу изказвания, че някои от 104-те оживели са били притискани да разпознават деветимата египтяни като трафиканти.

Двама сирийци, които нарекохме Ахмад и Мусааб, с цел да защитим самоличността им, ни споделиха, че бреговата защита ги е инструктирала да мълчат за други фактори за злополуката и вместо това да обвинят тези девет мъже. Ето какво описа Мусааб:

„ Те са били хвърлени в пандиза и са били неправилно упрекнати от гръцките управляващи в опит да прикрият закононарушението си. “

В обособени изявленията в Атина четирима други оживели ни споделиха, че имат вяра, че египтяните са били платени пасажери като тях и са били подставени лица. Но други оживели настояват, че в действителност са били измъчвани от някои от обвинените , които са наричани „ деветимата от Пилос “, базирайки се на името на гръцкия град Пилос, ситуиран покрай мястото на потъването.

Обвиненията против гръцката брегова защита не са упоменати в обвинителния акт

В седмиците след злополуката доста оживели твърдяха, че гръцки патрулен транспортен съд в действителност е провокирал преобръщането на лодката с мигранти при последния си несполучлив опит да я изтегли. Това изказване не беше упоменато на никое място в обвинителния акт, макар че Организация на обединените нации съобщи, че изказванията заслужават без значение следствие.

Ахмад и Мусааб, които интервюирахме предходната година, настояват, че са били заглушени и сплашени от гръцките управляващи , откакто са предположили, че патрулният транспортен съд е предизвикал потъването.

„ Привързаха едно въже отляво. Всички се реалокираха от дясната страна на лодката ни, с цел да я уравновесят “ , спомня си Мусааб и продължава описа си:

„ Гръцкият транспортен съд се отдалечи бързо, което докара до превръщане на лодката ни. Продължиха да я влачат на много огромно разстояние. “

Общо шестима оживели разказват без значение един от различен пред „ BBC “ с съвсем идентични детайлности по какъв начин бреговата защита е предизвикала преобръщането на лодката им .

Доказателствата за мобилни телефони не са прегледани

Досега не се е появил нито един видеозапис от борда на „ Адриана “, още по-малко от момента на потъването. Бреговата защита съобщи, че техните лични високотехнологични камери не са записвали . Някои от оживелите настояват, че от време на време са снимали, до момента в който са били на борда, само че бреговата защита е конфискувала мобилните им телефони , малко откакто са били избавени . Тези телефони явно са били изгубени, преди да бъдат открити съвсем месец по-късно в чанта на борда на единствения транспортен съд на бреговата защита, който е участвал на потъването.

Адвокатите на отбраната са поискали някои от телефоните да бъдат изследвани за евентуално потребни доказателства, само че правосъдните документи, получени от „ BBC “, демонстрират, че проверяващият магистрат е постановил предходната година, че това би било неефикасно, защото „ очевидната последица “ от рухването на мигрантите в морето е, че всички техни телефони са били необратимо развалени :

„ Морската вода е навлязла в иззетите телефони, което е довело до неспособност да се извлекат каквито и да било съхранени цифрови данни от тях и по този метод опитът за добиване на данни е неправилен. “

Гръцкото военно следствие продължава

Отделното следствие на Военноморския съд за евентуалната отговорност на бреговата защита стартира в седмиците след злополуката, само че то към момента е на прелиминарен стадий.

Групите за отбрана на правата на индивида считат, че то би трябвало да завърши преди възможен углавен развой против египетските обвинени. Христос Димопулос , шеф на Amnesty International Гърция, съобщи:

„ Наказателният съд евентуално ще разполага с непълна информация при оценката на виновността на обвинените. Съществува действителен риск процесът да се основава на непълни и/или съмнителни доказателства. “

Гръцкото държавно управление , което даде обещание да подведе под отговорност трафикантите и да се оправи с противозаконното прекосяване на границата, съобщи, че правораздаването ще бъде възтържествувано.

Джудит Съндърланд , асоцииран шеф за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch, счита:

„ Достоверната и смислена отговорност за едно от най-тежките корабокрушения в Средиземно море би трябвало да включва установяване на отговорността на гръцките управляващи. “

Голям триумф: Трета българка изкачи Еверест

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР