Изпращаме годината с най-високата инфлация през последните две десетилетия. В

...
Изпращаме годината с най-високата инфлация през последните две десетилетия. В
Коментари Харесай

Кошмар с банкнотата от 100 лв! Причината

Изпращаме годината с най-високата инфлация през последните две десетилетия. В някои месеци статистиката отчиташе над 16%, даже 18%. За предходния месец цифрите са по-успокоителни, оповестява Нова тв. 

И повишаването на живота от ноември 2021 година до ноември 2022 година към този момент се пресмята на 13,4%. Сметката на икономистите демонстрира, че една банкнота от 100 лв. към този момент е изгубила част от цената си.
-->
“100 лв. сега са с към 15-16% лв. по-малко. Тоест - в един миг сме имали покупателна дарба от 100 лв., в този момент нашата покупателна дарба е, примерно, 85 лв. ”, пресмята икономистът Стоян Панчев.

Така на процедура харчим повече, в сравнение с получаваме.

“Приходите на семействата от заплати са се нараснали с 10% от предишния септември до този септември. Разходите на семейства в същия интервал са се нараснали с 22-23%.Тоест на половина изпреварва инфлацията приходите на семействата ”, уточни още Панчев.

Затова и синдикатите не престават да упорстват за сензитивен растеж на минималната работна заплата.

Повод за оптимизъм дава това, че за втори следващ месец инфлацията стопира да пораства, съгласно данните на Националния статистически институт. Този ефект обаче не може да се усети на касата в магазина, където цените си остават високи. 

“При състояние също, че имаме едно усмиряване на петролния пазар, на газовия пазар, както и на електрическия, най-вероятно ще имаме и закъснение на инфлацията следващата година. Така че от тази позиция най-лошото е зад нас ”, прогноза Констанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР