Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните,

...
Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните,
Коментари Харесай

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и...

Наблюдава се сериозен растеж на кредитирането – както при ипотечните, по този начин и при потребителските заеми, акцентира той.

 

" Всеки провиснал заем е притежател на равнище на риск. Няма безусловно безрисков заем. Колкото повече заеми се отпускат от банките, толкоз повече заеми има, които могат в един миг да се окажат рискови ", разяснява Стойков по отношение на рекомендациите на Българска народна банка към комерсиалните банки да преразгледат режима на кредитиране.

 

Българска народна банка разпореди на банките набор от индикатори за наблюдаване на ипотечните кредитни стандарти

 

Дали рекомендациите ще дадат резултат, ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, посочи специалистът. По думите му, в случай че Българска народна банка регистрира съответни недостатъци и нередности, ще се стигне и до съответни оферти на Централната банка.

 

" Ще забележим и по-конкретни ограничения, в случай че се постановат такива. За момента приказваме единствено за рекомендации, с вярата комерсиалните банки да се съобразят с тях. "

 

Сегашните темпове на кредитиране не значат, че заеми се отпускат безсистемно, разясни Иван Стойков.

 

При въвеждането на възможни рестрикции, с цел да се защищити банковата система от прегряване, може да намалее търсенето на парцели и да има отлив на клиенти както от банките, по този начин и от имотния пазар, заключи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР