Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции

...
Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции
Коментари Харесай

Влизат в сила промени в пенсионното законодателство

Изплащането на пенсиите през януари 2024 година посредством пощенските станции ще стартира на 8 януари (понеделник) и ще приключи на 22 януари (понеделник), оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт (НОИ).   Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 8 януари 2023 година   От признатия в края на предходната година Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година произтичат някои промени в пенсионното законодателство през актуалната година, показват от Национален осигурителен институт, представени от Българска телеграфна агенция.   От 1 януари 2024 година минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица (в това число за земеделските стопани и тютюнопроизводителите) се усилва на 933 лева   В обсега на самоосигуряващите се лица към този момент са включени и записаните лица, извършващи активност по събиране на диворастящи гъби и плодове, които се обезпечават напълно за своя сметка за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел върху месечен застрахователен приход в размер на половината от минималната работна заплата за страната. 

  От същата дата размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец застрахователен стаж за приключено висше или полувисше обучение, както и за недостигащ стаж при пенсиониране към този момент е 184,73 лева (19,8% от новия най-малък месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица) за един месец застрахователен стаж.   Максималният месечен размер на осигурителния приход нараства от 1 януари 2024 година на 3750 лева.    От 1 юли 2024 година всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се планува да бъдат осъвременени с 11% по така наречен швейцарско предписание.   От същата дата минималният размер на пенсията при цялостен застрахователен стаж се усилва на 580,57 лева, а размерът на добавката от пенсията на умрял брачен партньор (вдовишка добавка) се дефинира в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма смяна в оптималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 година - 3 400 лева. 

  От 1 януари 2024 година, минималната работна заплата (МРЗ) към този момент е 933 лв.. Новият размер беше избран с решение на Министерския съвет (МС) през октомври. Повишава се и линията на беднотия в страната – от 504 на 526 лв..   Очаква се към 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова поддръжка в по-висок размер през 2024 година в резултат на увеличението на линията на беднотия. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР