Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)

...
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)
Коментари Харесай

Активизират се българо-британските делови отношения

Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) и Българо-британска бизнес асоциация (БББА) ще задълбочават партньорстите си връзки посредством разнообразни взаимни събития и действия.

Това е било контрактувано на работна среща сред доктор Бойко Таков, изпълнителен шеф на ИАНМСП, и Омуртаг Петков, ръководител на БББА, на която е участвала и Десислава Митева, изпълнителен шеф на Българо-британска бизнес асоциация.
Началото на дейното съдействие сред двете организации е сложено с подписването на Меморандум за съгласие. Документът планува те да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от България и Англия. Двете организации поемат отговорности за продан на бизнес информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от държавните управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.
От БББА са показали и новата си самодейност - Go Global , за даване на информация на българските компании по какъв начин да изнасят сполучливо зад граница. В тази връзка е била разисквана и самодейността на Министерство на стопанската система и ИАНМСП за основаване на експортен развъдник взаимно със "София тех парк ", Асоциация на бизнес клъстерите, Българска организация за експортно обезпечаване и Висшето учебно заведение за обезпечаване и финанси. Предвижда се експортният развъдник да бъде публично показан при започване на месец май, като в неговия предмет на активност ще е провеждането и на подобен вид събития - като проведеното от БББА - Go Global.
Обсъдени са били опциите за образуване на взаимни прояви за поощряване на предприятията в границите на новите планове за интернационализация на ИАНМСП и на първо място прояви, фокусирани върху ИКТ бранша, производството на автомобилни елементи, финансовия бранш и други, които в последните години означават мощен напредък у нас.

Англия е на 11-то място в българския експорт за 2018 година и заема 18-а позиция в подреждането по този индикатор. През предходната година артикули за 696.97 млн. евро са изпратили български компании към Острова. Продукция за 492.2 млн. евро пък са продали британски компании у нас. През 2012 година за пръв път стокообменът сред двете страни надскочи границата от един милиард евро. Радващото е, че комерсиалното салдо, като се изключи 2016 година, е позитивно за България през последните 8 години.

Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България са сдруженията: "Уилям Хюз България " ООД - железни произведения, структури и профили (William Hughes), "Шел България " ЕАД - търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), "Домейн Бойар " АД - произвеждане на виновност от грозде (Boyar International), "Импириъл Табако България " ЕООД - търговия на едро с тютюневи произведения (Imperial Tobacco Group Plc), които са с присъединяване на вложители от Англия (по данни на БАИ).

Добрият макроикономически и капиталов климат, в това число тласъците, предоставени от Закона за поощряване на вложенията и други данъчни закони, са добра опция за привличане на английски вложения в българската стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР