Излъчването на филма Ботев в най-гледаното време по БНТ1 на

...
Излъчването на филма Ботев в най-гледаното време по БНТ1 на
Коментари Харесай

Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев

Излъчването на кино лентата " Ботев " в най-гледаното време по БНТ1 на 2 януари провокира бурни реакции. " Вече е ясно кой умъртви Ботев - Максим Генчев ", е статус във Facebook на журналистката и писателка Веселина Седларска. Ето още няколко оценки, част от тях на хора, свързани с киното: " Ботев " е насмешка с Ботев и българското кино ", " Несъстоятелно. Бездарно. Не може да се гледа ", " Аферим на този шашкънин отново ", " Бездарността е проблем, субсидираната некадърност е огромен проблем, бездарното експлоатиране на светини е закононарушение! ", " За подобен филм... и 100 тояги на голо са малко. "

Едва ли мнозина са показали търпението да изгледат цялостните два часа на читалищната самоинициатива, която режисьорът Максим Генчев предлага. Но обществените мрежи продължиха да врят и кипят - и днес над 5500 души във Facebook разискват " Ботев ", сочат статистиките на социалната мрежа. Народното неодобрение е единствено върхът на айсберга - по-важните 7/8, които се крият под водата, са:

1. Защо публичната телевизия излъчва тази бездарна реплика на кино в праймтайм? 

2. Защо публичната телевизия финансира плановете на Максим Генчев?

3. Разглеждан ли е " Ботев " от художествена комисия и в случай че да, в какъв състав?

За разлика от предходния филм на режисьора - " Дякон Левски ", който бе основан напълно с частно финансиране, в " Ботев " Българска национална телевизия е продуцентски сътрудник. Генчев стартира кино лентата още веднъж като самостоятелен план, с краудфъндинг акция и с поддръжката на Община Калофер, само че в последна сметка получава и помощ от Българска национална телевизия. До момента не сме съумели да получим отговор от малкия екран на заложените нагоре въпроси, както и каква сума от бюджета на Българска национална телевизия е вложена в този " шедьовър " на патриотичното изкуство. 

Според Правилника за реда и изискванията на продуциране и копродуциране на филми в Българска национална телевизия, претендентите за бюджетни средства би трябвало да дават отговор на редица условия и да предложат плановете си на конкурсни сесии по каналния ред. В една точка от Правилника обаче се споделя, че " (4) Филмови планове, свързани с национални прояви, празнувания на събития и бележити дейци и отразяване на значими публични и сациални процеси, могат да бъдат утвърдени за финансиране без да са кандидатствали на конкурсна сесия. Решение за това се взема от Управителния съвет на Българска национална телевизия по предложение на Генералния шеф, въз основа на мнение на дирекция „ ТВФ Студия „ Екран ”, по ред избран в член 73, алинея 3 от Раздел ІІ Специфични правила за реализация на копродукции. "  

Остава мистерия дали " Ботев " е подсилен по персонално предложение на генералния шеф Емил Кошлуков, само че има и по-лоша вест - през септември 2022 г. следващият исторически план на Максим Генчев - " 1349 " кандидатства на постоянна сесия паралелно с още 65 плана за сериали, игрално, писмено и късометражно кино и завоюва дотация от 285 000 лв. без Данък добавена стойност. Неговата кандидатура в раздела за " Пълнометражен игрален филм " - с времетраене 85 минути, без авансово заложена тематика и жанрова устременост ", получи най-високият брой точки на сесията - 83,29 т. и ще бъде подкрепена със солидна сума от джоба на данъкоплатците - без значение че " качеството " на продукцията му от дълго време е печално известно! На същата сесия бе проявен и по-добър естетически усет от комисията и в разнообразни категории бяха финансирани още проекти на Стефан Командарев, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Павел Веснаков, Валери Милев и Неда Морфова. 

" 1349 " е основан върху повестта на Иван Вазов " Иван Александър ", а няколко медии към този момент оповестиха, че една от водещите роли в него ще извърши дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева, която е възпитаничка на НАТФИЗ в класа на доцент доктор Пенко Господинов. Тя ще си партнира още веднъж с Ники Илиев, който точно (физически на екрана) умъртви Ботев в " Ботев ", а в субсидирания от Българска национална телевизия предстоящ филм ще изиграе цар Иван Александър. 

Друга неприятна последица е популяризацията на Максимгенчевата халтура под алибито на патриотично обучение, което се организира с негово присъединяване. При киноразпространението на " Ботев " предходната година цели класове възпитаници бяха водени под строй на прожекции в София, Плевен, Велико Търново, Враца, Монтана, Мездра, Козлодуй, Карлово и други Кампанията се разпростря даже в градове, в които няма киносалони.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР