Изключително важно е селското стопанство у нас да търси възможности

...
Изключително важно е селското стопанство у нас да търси възможности
Коментари Харесай

С европейски пари се подкрепят проекти за иновации в земеделието

Изключително значимо е селското стопанство у нас да търси благоприятни условия за нововъведения, с цел да може да резервира икономическата си конкурентоспособност и да се оправи с провокациите на устойчивото развиване. Това може да включва прекосяване към автоматизация на превоза и логистиката, което пък ще съкрати дистанцията сред селскостопанските артикули и потребителите и ще сътвори условия за по-бързо и по-прецизно ръководство на запасите в складовете и магазините за търговия на дребно. Възможно е учредени на данни технологии създадат напояването по-ефикасно и да пестят вода, други могат да оказват помощ на земеделските стопани да понижат потреблението на торове и пестициди. Има и още доста други благоприятни условия за нахлуване на технологиите.

За страдание, към момента връзките сред научни проучвания, аграрни стопани и хранително-вкусова индустрия са прекомерно слаби. Твърде доста благоприятни условия за иновация остават неизползвани и прекалено много въпроси от бранша, свързани с научните проучвания, остават без отговор.

Това кара и страните да търсят способи за стимулиране на връзката сред просвета и земеделие. Това е една от аргументите да стартира приемът на планове за нововъведения в областта на селското стопанство, който е с бюджет от над 20.6 млн. лв., оповестяват от агроминистерството. Приемат се документи по подмярка 16.1 „ Подкрепа за съставяне и действие на оперативни групи в границите на Европейското партньорство за нововъведения (ЕПИ) “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година. Това пък е разследване от проявения интерес към създаване на планови оферти, ориентирани към нововъведения в областта на селското стопанство, както и съществуването на свободен финансов запас.
Чрез тази подмярка ще се обезпечи опция за усилване и разширение на връзките сред просветителните, научните звена и бизнеса, като се основат съответните механизми за практическото осъществяване на новаторски решения в практиката.

Подпомагането по процедурата е ориентирано към действие на оперативни групи, основани за осъществяване на съответен новаторски план за реализиране на задачите на Европейското партньорство за нововъведения (ЕПИ) за селскостопанска продуктивност и резистентност.

Членовете на оперативните групи могат да са научни институти, висши учебни заведения и неправителствени организации в региона на земеделското стопанство и аграрни стопани, както и производители на ветеринаро-медицински артикули.

Крайният период за подаване на плановите оферти е 15 януари 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР