История на бананите Бананите водят произхода си от Индо-малайзийските райони

...
История на бананите Бананите водят произхода си от Индо-малайзийските райони
Коментари Харесай

Яжте и пийте банани за дълъг и здрав живот

История на бананите

Бананите водят произхода си от Индо-малайзийските региони достигащи до Северна Австралия. Те са били познати единствено от клюки в Средиземноморския район през 3-ти век прочие н. е., само че се смята, че са пренесени в Европа за първи път през 10-ти век. В началото на 16-ти век, португалски моряци придвижват бананите от Западния бряг на Африка до Южна Америка.

Днес, международната продукция на банани се пресмята на 28 милиона тона - 65% от Латинска Америка, 27% от Югоизточна Азия и 7% от Африка. Една пета от реколтата се изнася за Европа, Канада, Съединените щати и Япония като пресни плодове.

Бананите – източник на сила за тялото

Няма по-добър метод за поддържане на високи енергийни равнища в организма от похапването на банани. Бананите съдържат три естествени захари - захароза, фруктоза и глюкоза, които дружно със съдържащите се в тях фибри, вършат бананите извънреден източник на сила за организма.

Бананите са значим източник на калций, фосфор, манган, витамин А, В6 и С, пиридоксин, азот, фолиева киселина и доста други хранителни субстанции и ензими. Те спомагат за поддържане здравето на кожата, очите и лигавиците, детоксифицират инфекциозни бактерии, а протеините водят до създаване на устойчивост на организма към алергии и облекчение при запек.

Калият в бананите оказва помощ за контролиране на кръвното налягане и може да понижи риска от високо кръвно налягане и мозъчен инсулт. Калият също е от значително значение за подкрепяне на мускулите да работят вярно по време на придвижване и понижава риска от разбиране.

Един приблизително огромен банан съдържа 400 мг калий -11% от нужната дневна доза; 110 калории и 4 грама фибри. Бананите също съдържат доста въглехидрати, които са главен източник на сила за организма.

Бананите и техните изгоди за здравето

Похапването на банани сред обособените хранения оказва помощ да се поддържа равнището на кръвната захар и да се избегне утринното гадене.

 Банани

Бананът е единственият плод, който може да се приема, без да има нездравословни резултати върху организма като язва.

Диетичните фибри оказват помощ против чревни нарушавания заради своята мека текстура и гладкост. Узрелите банани са доста потребни при улцерозен колит. Те също по този начин обезвреждат несъразмерната киселинност и понижават дразненето на лигавицата. Пюрето от банан със сол, от своя страна, лекува дизентерия.

Бананът съдържа единствено потребни аминокиселини и не провокира алергични реакции. Ниското наличие на протеини и сол в бананите и високото им наличие на въглехидрати е от изгода при всички типове бъбречни болести.

Бананите са потребни и при битка с анемията. Те са богати на желязо и подтикват производството на хемоглобин в кръвта.

Пюре от банани, разредено в чаша кокосово мляко и подсладено с мед или захар, е подхранваща напитка за пациенти, страдащи от заболявания като туберкулозна жълтеница, коремен тиф и едра шарка.

Бананите успокояват стомаха и благодарение на меда поддържат избрани равнища на кръвната захар, а млякото успокоява и рехидратира. Бананите съдържат калий и магнезий, които оказват помощ на организма се възвърне от резултатите на никотиновия апетит и оказват помощ на хората да се откажат от цигарите.

Паста от банан, работи успокояващо на засегнатите част, в случай че се приложи при изгаряния и рани.

Според изследване, хора, страдащи от меланхолия, могат да се почувстват доста по-добре след консумация на банан. Това е по този начин, тъй като бананите съдържат триптофан, който тялото трансформира в серотонин, който оказва помощ на човек да се отпусне и да усъвършенства настроението си.

Ястия от банани

Зелените банани са подобаващи за готвене. Жълтите банани са подобаващи за консумация в сурово положение. От своя страна, кафявите банани са подобаващи за подготвяне на разнообразни печива като хлебчета, кифлички и бисквитки, защото зрелите банани са с доста сладостен усет заради това, че нишестето в плодовете се трансформира в захар.

Узрелите банани могат да се сервират в плодови салати, сандвичи и желета; пюрето от банани се употребява за изработка на:

- бананов сладолед;

- бананов хляб;

- бананови палачинки;

- бананови пайове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР