Историците често спорят за автентичността на дадено събитие, за приоритета

...
Историците често спорят за автентичността на дадено събитие, за приоритета
Коментари Харесай

Казусите на заблудата

Историците постоянно спорят за достоверността на обещано събитие, за целта в някое изобретение на даден академик или откривател. В историята на човечеството има доста бели петна и заблуди, които е забавно да се прегледат деликатно.

Например, постоянно туристите в Русия питат: „ Защо октомврийското събитие, което се случило на 7 ноември 1917 година, се назовава Октомврийска гражданска война? “

Отговорът е елементарен: през 1918 година Русия минала от Юлианския към Грегорианския календар. Това е цялата загадка.

Титаник не е бил първия транспортен съд, подал сигнал SOS

Огромният английски пътнически транспортен съд „ Титаник “ също е обгърнат в доста митове и легенди. Например, мнозина мислят, откакто прочетат тази информация в литературата и пресата, че „ Титаник “ е първият плавателене съд, който изпратил сигнала „ SOS “. Обаче френските историци са на мнение, че шампионата в тази нежелана зона принадлежи на френския търговски транспортен съд „ Ниагара “, който пръв е употребявал Международния стандарт за морски позивни сигнали през 1908 г. Преди това корабите, които изпадали в злополучие, предавали по телеграфа сигнала „ CQD “. Справедливостта била възобновена от американския кино режисьор Джеймс Камерън. Когато снимал своя филм „ Титаник “, той наредил на артиста, който играел ролята на радиста на „ Титаник “, да предава по едно и също време 2 сигнала: „ CQD “ и „ SOS “.

Абрахам Линкълн употребявал фразата: „ Народно ръководство е това ръководство, което е основано от хората и работи за хората “. Но президентът Линкълн „ не помни “ да посочи, че тази фраза е изречена още през 1384 година от изтъкнатия богослов и професор в Оксфордския университет Джон Уиклиф, който редактирал изданието на Библията.

Александър Флеминг е незабравим британски академик. Освен това, неправилно считат, че е основател на медикаменти въз основа на пеницилин. Да, той разкрил за човечеството антибактериалния фермент лизоцим и за пръв път изолирал пеницилин от плесенните гъбички Penicillium notatum – което исторически е първият антибиотик. Но Флеминг нямал обучение на химик и му било мъчно да изолира, отгледа и култивира лекарство от мухъл. За благополучие, той имал отлични помощници. Неговата работа е продължена от Хауърд Флори и Ърнест Чейн. Те създали способи за филтриране на пеницилина. През 1945 година Флеминг, Флори и Чейн получават Нобеловата премия в региона на физиологията и медицината.

Айнщайн не е бил двойкаджия

До ден-днешен из университетите по света се разхожда един мит, който се харесва на небрежните студенти. Когато светът научил за всеобхватния труд на Айнщайн „ Теория на относителността “, от младия академик незабавно се заинтересували освен хората на науката, а най-много публицистите. Но казусът бил, че американските вестници и списания, в търсене на информация за новото европейско научно величие, почнали във всеки брой да разгласяват материали за Алберт Айнщайн, като ги препечатвали от британски и немски първоизточници. И тогава в една от изявленията се появила неправилност – Айнщайн бил разгласен за студент-двойкаджия на младини. Но тайната на тази неточна информация се криела във обстоятелството, че просто триумфът му в учебно заведение и университета били оценени по тогавашната 6-бална европейска канара, където „ 1 “ означвало „ отличен “, а „ 6 “ – „ слаб “. Обаче година, откакто Айнщайн получил тапия за висше обучение, мащабът на оценките се трансформирал коренно. Сега към този момент „ 1 “ означавало „ неприятно “, а „ 6 “ – отличен. Разбира се, не всички американски публицисти знаели за тези промени – и по този начин ученият получил оценка „ двойкаджия “. Самия Айнщайн бил развеселен от тази характерност на американците, само че не мислел да прави уточнения; даже харесвал новата си известност.

Пандите напълно не са тревопасни

С хората всичко е ясно, човек може да се обади по телефона и да поправя нещата. Но какво да прави горката панда, която била оповестена за тревопасно животно заради пристрастеността й към бамбукови листа? Всъщност, пандата е животно от семейство Мечки. Живее в планините в югозападната част на Китай, в северната част на Мианмар и Непал. Голямата панда постоянно е наричана бамбукова мечка, само че това не я трансформира в тревопасно. Тя е всеядно животно, което при случай ловува неголеми гризачи (мишки, плъхове и т. н.), храни се с мърша и рови във всевъзможни сметища. Но обичаното й лакомство са бамбуковите листа. А тъй като хората на драго сърце й ги обезпечават, пък и в природата са в обилие, кой ще ти хукне да гони мишки?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР