Историите, разказвани в митологиите на различните народи, са пленявали нашето

...
Историите, разказвани в митологиите на различните народи, са пленявали нашето
Коментари Харесай

Легендарните оръжия, оформили историята

Историите, разказвани в митологиите на другите нации, са пленявали нашето въображение в продължение на хиляди години. Дори и отвън мъглата на отминалите времена знаем, че историята на човечеството е написана и завършена на бойното поле.

Разказите, които са се трансформирали в легенди, постоянно приказват за именити воини и техните мощни оръжия, даващи на своите притежатели разнообразни преимущества и довели до тяхната победа. Почти всяка просвета има по един подобен смелчага, който получил оръжието си от някой Бог, дух или друга неведома мощ. Ето и най-известните именити оръжия, оформили историята.

Ескалибур

Това именито оръжие е най-добре познато като меча на крал Артур. Ескалибур имал властта да заслепи враговете, а ножницата му предпазвала ползвателя от кървене, породено от рани, нанесени в борба.

Мечът на Атила

Легендата споделя, че вождът на хуните Атила получил своето оръжие от самите богове. Оръжието било употребявано от пълководеца като знак на божествената поддръжка. Някои историци настояват, че мечът се обитава в Музея изкуствата във Виена, макар че тамошният експонат е изработен минимум половин хилядолетие след гибелта на Атила.

Мьолнир

 Бог Тор

Легендарният скандинавски господ на гръмотевиците Тор владеел чука Мьолнир. Оръжието било основано от две джуджета – Боркр и Ейтри. Мьолнир бил толкоз мощен, че не можело да бъде погубен, а когато бивал хвърлен, той се завръщал при Тор.

Тизона

Тизона е мечът на именития испански военачалник Ел Сид, който изгонил маврите от Иберийския полуостров. Легендите описват, че враговете бягали в смут при типа на блестящия Тизона. При разкопки край град Бургос през 2007 година археолози имат вяра, че са разкрили митичния меч, който през днешния ден е изложен в Историческия музей в Мадрид.

Дамоклевият меч

Дамоклевият меч е оръжието, което сиракузкият деспот Дионисий I Стари заповядал да закачат на конски косъм над главата на ласкателя му, а другояче завистник - Дамокъл. Изразът се е трансформирал в крилата фраза и е предаден за историята и поколенията от Цицерон в неговите Тускулански беседи.

Пашупатастра

 Бог Шива

Пашупатастра е едно от най-мощните оръжия в цялата индуската митология. Личният меч на господ Шива имал силата да убие всички живи същества на Земята и даже да унищожи цялото създание. Върховният Бог на индусите поверил оръжието на великия боец Арджуна. Мъжът обаче не го употребявал в никакъв случай, знаейки за неговата мощ.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР