Истински Биг Брадър се разиграва в Софийска математическа гимназия Паисий

...
Истински Биг Брадър се разиграва в Софийска математическа гимназия Паисий
Коментари Харесай

ДАЛАВЕРИ за милиони: Шпионират ученици и учители в Софийската математическа гимназия

Истински „ Биг Брадър ” се разиграва в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски ” (СМГ), която другояче има искания да е измежду най-елитните столични учебни заведения. За непрекъснатото шпиониране в гимназията описват потресени източници на „ Уикенд ” от просветното министерство, а също родители и възпитаници.

Обяснението на този Оруелски сюжет, който се случва онлайн, е омотано в клишета, съгласно които по този начин се опазвали животът и здравето на учениците, учителите и чиновници на СМГ! При инспекция в уеб страницата на учебното заведение обаче липсва устав за видеонаблюдението, което разрешава целия този произвол.

Само че родителите желаят децата им, с изключение на да получават познания, да са спокойни и да вървят на учебно заведение, без терзание, че ги дебнат и записват, въпреки да е конституционно неразрешено. На множеството учители също не им е прелестно да са непрестанно в окото на Големия брат.

Въпреки това в СМГ камерите не стопират да работят. Шпионират кой какви ги прави и в класните стаи и коридорите, през междучасията, и по време на часовете. Придобитата информация по-късно се разяснява в учителската стая.

Зад камерите, както разясняват осведомени, стои и старателно следи зам.-директорката по административната част – някоя си Мона Генева, единствената с цялостен достъп до видеотехника. Госпожата даже си разрешавала по време на час да изпраща на учениците известия по мобилните телефони със забележки за тяхното държание. Въобще, не образователно заведение, а полицейска страна!

Въпросната зам.-шефка е стартирана от шефа на СМГ доктор Антоан Тонев. В математическата гимназия тя попада по негова самодейност, като преди този момент двамата са били сътрудници в друго столично учебно заведение. Първо е назначена по заменяне на мястото на излязла в майчинство библиотекарка. След завръщането на титулярката, стартира бурното кадрово израстване на Мона Генева, която е издигната за зам.-директор по административната част.

„ Не сме срещу да има надзор, само че това непрестанно шпиониране, донасяне за най-дребни детски „ провинения ” минава всевъзможни граници. Вместо да се развива материалната база на учебното заведение, в СМГ се влага в съвременна техника за видеонаблюдение. Не е от изгода нито за децата, нито за педагогическия колектив, това е непрестанен стрес да не се издъниш, тъй като Мона те гледа. Все отново СМГ е учебно заведение, а не централата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на „ Лубянка ” – споделят пред „ Уикенд ” гневни преподаватели.

По-малки възпитаници от прогимназията пък били заплашвани, че ще бъдат предадени на… Агенцията за протекция на децата. „ Това е някакъв парадокс – не престават възмутените ни източници. – Децата нито са безпризорни, нито са лишени от наставнически грижи, че да ги плашат с Агенцията. Явно някой копнее за макаренковските способи, само че е объркал епохите! ”

Според експерти, с които разговаряхме, една от аргументите за тези недомислици в общуването с децата е неналичието на педагогическа подготовка в част от протежетата на шефа Тонев. Работата с учениците е характерна, не е за всеки и за нея се изискват специфични познания, умения и метод, само че това е надалеч от визиите на шефа Тонев за правата на децата. При това неговите фрагменти стават освен преподаватели, само че и класни ръководители.

Самата Мона Генева, да вземем за пример, била ангажирана с метафизичен дисциплини, давала и съвещания по тях. Като цяло обаче уговорките й с образователната активност са съсредоточени в един работен ден, означават осведомени. Скандален факт е, че в другояче толкоз влиятелно учебно заведение, е позволено да преподават чиновници, които нямат педагогическа специализация, споделят адвокати. При това не става дума за някакви лектори – международно известни учени, а за най-обикновени админи.

Логиката на такава „ приемливост ” е обикновена – тези, които без педагогическо обучение преподават и стават класни ръководители, получават бонуси за това. Разбира се, привилегированите се оказват в особена непосредственост до шефа.

Самият началник на СМГ доктор Антоан Тонев пък освен преподава история, само че и е класен началник. Дали в университета е държал изпити за педагогическа дееспособност, източниците ни нямат безапелационен отговор. Тонев е бил преподавател и в други столични учебни заведения в годините на дефицит на фрагменти, сочат данните на МОН.

Реклама

Около името му, по времето, когато преподава в класическата гимназия, да вземем за пример, избухва скандал, обвързван с политическите му визии. Родители го разпознават в ефирен репортаж като представител на частния клуб на националисти „ Кръв и чест ”.

Самият Тонев отхвърля да взе участие в него, само че въпреки всичко признава, че бил „ националист през целия си умишлен живот ”, каквото и да значи това. Да не се чудят след това интелигентни фамилии за какво децата им, другояче ученици на най-престижните учебни заведения в София, симпатизират на „ Възраждане ” и Костя Копейкин, каквито образци не липсват през последната година.

И в случай че политическите визии са персонален избор, то по какъв начин се разпределя бюджета, а също и даренията, които постъпват в СМГ, засягат всички – и учители, и възпитаници. Училището разполага с не малко пари, с цел да се усещат удобно и педагозите, и възпитаниците.

Сградата е общинска, а финансирането идва от просветното министерство, Столична община и от дарения. Годишният бюджет на гимназията, съгласно формалните данни на МОН, е близо 3,5 млн. лева, които отиват за заплати, стипендии на учениците, за консумативи и за поддържане въз основата. Как тъкмо обаче се изразходват тези милиони, е в действителност любопитен въпрос.

Част от даренията, получавани от управлението на гимназията, се пренасочват към много странни действия – споделят осведомени, съгласно които това може да се наблюдава по документи, в случай че министерството се зарови в тях.

Ръководството на СМГ не е длъжно обществено да се регистрира, само че пък това е метод да се  прикриват доста разходи и отклонения на пари. Например, при толкоз дарения, гимназията към момента не разполага с оборудван  физкултурен салон, задоволителен за всички възпитаници. „ Научихме също, че част от даренията, да кажем най-общо – под формата на движимости, техника и така нататък, са били присвоени или бракувани, незабавно след приемането им ” – разясняват източниците ни и упорстват за прецизна инспекция.

От години не стихват и свадите към прословутите курсове, които се провеждат от учители от Математическата гимназия отвън образователната активност. Според Търговския закон тези частни уроци са комерсиална активност, само че по закон гимназията няма право да я прави. Курсовете освен това са „ приватизирали ” учебното заведение – те се организират в постройката на СМГ, само че за пространствата не се заплаща какъвто и да било наем.

Електричество, отопление, вода остават за сметка на гимназията. Така на гърба на СМГ се прави частна стопанска активност, която обаче по никакъв метод не е обвързвана директно и директно с образованието на нейните възпитаници, сочи инспекцията, която направихме. В курсовете вземат участие най-вече възпитаници, които се приготвят да аплайват в СМГ.

Зад курсовете стои сдружението „ СМГ учители ”, записано на адрес в квартал „ Младост ” с 80 лв. капитал и с името на гимназията, тъй като по този начин е по-престижно. Съдружници и шефове в него са част от учителите в учебното заведение, всеки с по 4 лв. присъединяване в капитала. Парите, събрани от курсовете, са под контрола и се разпределят от учебното управление. Родители забелязали, че за тези частни уроци не се издават каквито и да било касови бонове и фактури.

След това част от изкараните пари се раздават като в допълнение заплащане на ангажираните учители, които отново да уточним, употребяват за частните уроци базата на учебното заведение, а не личния си хол. Разбира се, това, което печелят по схемата на тази просветителна „ приватизация ”, не се регистрира пред Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт. Справка във финансовите доклади на частното сдружение демонстрира, че то осъществя годишни доходи за над 1 милион лв., само че не заявява облага.

Преди време някогашният министър на образованието Красимир Вълчев се канеше да подхваща радикални ограничения против частните уроци в СМГ. Дори беше изискал от шефа доктор Антоан Тонев въпросните курсове да се провеждат от СМГ „ Паисий Хилендарски ”, а не от „ СМГ учители ” ООД.  Както се вижда, схемата продължава да работи и се радва на огромен триумф и високи доходи.

Накрая ще се окаже, че гимназията се е трансформирала в „ страна в страната ”, която си има и собствен частен „ Биг Брадър ”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР