Искаме оставката на кабинета заради неизпълнени обещания и некадърно управлениеПенсиите

...
Искаме оставката на кабинета заради неизпълнени обещания и некадърно управлениеПенсиите
Коментари Харесай

Основната мярка срещу инфлацията я няма в бюджета

Искаме оставката на кабинета поради неизпълнени обещания и неспособно ръководство Пенсиите се подвигат със заеми, дългът се усилва. Бързо вървим към гръцкия сюжет, споделя Васил Велев, началник на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "






 

- Господин Велев, партиите дават обещание да одобряват бюджета в обществената му част. Как ще коментирате актуализацията от позиция на бизнеса?

- Не знам по какъв начин може да бъде призната актуализацията единствено в обществената част без да има изменение в закона за държавния бюджет. Тъй като прехвърлянията в Здравната каса /НЗОК/ и в Държавното публично обезпечаване /ДОО/ са от държавния бюджет. Този близо 1,5 милиарда, с който ще се усилят разноските за пенсии, би трябвало да пристигна от някъде.

АИКБ не поддържа и трите законопроекта за изменение и допълнение на бюджетите - държавния, на ДОО и на НЗОК. Защото в тях липсва най-важното. Беше оповестено, че задачата им е да се финансират антикризисни ограничения. Преди половин година, когато се заложи актуализация от 1 юли 2022 година, задачата беше да се създадат разбори, да се приготвят промени и с актуализацията на бюджета да се обезпечи провеждането им. Сега промени няма, в ход се смени задачата на актуализацията - антикризисни ограничения. Но такива няма. Защото рецесията идва от високата инфлация. А в тези планове няма ограничения против инфлацията.

Основната причина за високата инфлация е цената на електрическата енергия. За първото полугодие на 2021 година междинната цена на електрическата енергия на свободния пазар е 112 лв. за мегаватчас. През юли цената стартира да ескалира, работодателските организации излязоха на митинг през октомври. Започнаха да се компенсират свръхвисоките цени за 633 000 консуматори на свободния пазар. И по този начин - от юли до май в това число, междинната цена на електрическата енергия след обезщетения е 245 лв. - т.е. повече от два пъти скок. Ако нямаше обезщетения, нарастването щеше да е 3,5 пъти. Но обезщетенията постоянно се случваха в последния миг, месец за месец, с доста кавги. Това внасяше неустановеност измежду бизнеса и тласкаше цените нагоре. Защото в случай че не се дадат обезщетения може да се окаже, че едно дружество е работило на загуба и не може да си заплати сметките. Ако пък се вкарат високите цени без обезщетения в себестойността, доста предприятия няма да съумеят да осъществят продукцията си, изключително тези, които изнасят, тъй като на интернационалните пазари има интернационалните цени. Всичко това докара до там, че ние имаме 2 пъти по-висока инфлация от средноевропейската. За цялата година прогнозата на Европейска комисия е инфлацията у нас да бъде двойно по-висока от тази в еврозоната.

- Според Вас повода за това са закъснелите обезщетения? Защото високите цени на тока са в цяла Европа.

- Закъснелите и незадоволителни обезщетения.  От септември в Румъния, Испания и други страни имат закони, с които се урежда трайно този въпрос, а не месец за месец. Предприятията са обезщетени и нашите съперници в други страни имат по-добри крайни цени. Освен това имат сигурност и предвидимост. Вече сме в средата на юни и към момента нямаме изясненост за юли и идващите месеци ще има ли обезщетения и по каква скица. В бюджета няма нито ред за това. Прогнозната цена на КЕВР за едногодишен интервал - от 1 юли 2022 до 31 юни 2023 година, е 431 лв. приблизително за мегаватчас. За май годишната инфлация е 15,6%, като през предходната година токът за полугодието е бил 112 лв., а тази година - 245 след обезщетения. От 1 юли цената ще е 431 лева - още по два пъти. Колко ще стане инфлацията, в случай че няма обезщетения? Тази основна причина за антикризисни ограничения и за актуализация на бюджета не е адресирана в самия бюджет. И по тази причина ние не го поддържаме. Ако няма да има тази мярка, по-добре да не се прави нищо. Защото колкото и да се усилват пенсиите, инфлацията ще ги изпревари. А нарастването на пенсиите, което се възнамерява, е със заеми. Повишението е заложено да се прави с задатъка по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/. Този задатък би трябвало да се върне и да се употребява за това, за което е даден - за вложения. През идната година разходът за пенсии е 3,750 милиарда допълнително. Плюс връщането на милиарда, който сме го взели от ПВУ назаем. Стават 4,750 милиарда Ние с бързи крачки се устремяваме към гръцкия сюжет - взимаме заеми и с тях плащаме непрекъснати разноски като пенсии и други, които не са капиталови - няма да донесат приход. Докато спрат да ни дават заеми. Това е още една причина да не подкрепим бюджета.

Всички други ограничения в него като стойност са в пъти по-малки от нарастването на пенсиите и не са фокусирани. Данък добавена стойност се понижава за всички, бензин се поевтинява с 25 ст. за всички. Разпилява се обществен запас и се подклажда инфлацията с нефокусирано изсипване на пари, взети назаем. Няма планувана стратегия за компенсиране на цената на електрическата енергия за предприятията, няма планувани промени, няма фокусирани ограничения, има риск за фиска от несъразмерен недостиг и дълг.

- Вие поставихте въпроса за неналичието на заложени обезщетения в бюджета и ръководещите дадоха отговор, че те ще са в Закона за енергетиката.

- Но там също ги няма. В плана, който внесоха депутати, няма цифри. Не е казано, че Фондът за сигурност на електроенергийната система /ФСЕС/ ще компенсира по схемата 200 лева под и 80% над тази цена. Оставено е на благоволението на министъра на енергетиката колкото му се откъсне от сърцето. Като е казано, че откакто вземе поради бъдещи вложения и поправки, може да предложи на Министерски съвет да се внесе във ФСЕС сумата, която остава. Но може да се окаже, че нищо не остава.

А токът за бита с ценовото решение на КЕВР се компенсира. Годишното ползване на семействата е 12 тераватчаса. Цената, избрана като планирано пазарна, е 431 лева Цената, по която НЕК ще продава на ЕРП-тата за бита, е 82 лв.. Като извадим от 431 тези 82, остават 349. И това, умножено по 12 тераватчаса, стават 4,188 милиарда - това са заложени от КЕВР дотации за тока на битовите консуматори. Те идват от източването на АЕЦ " Козлодуй " и НЕК и от ФСЕС. Но дори и по-късно субсидиране на бита АЕЦ има свръхпечалба. Централата създава 16 тераватчаса, от които 5 са за бита. Остатъкът е 11 тераватчаса. Като ги умножим по 431 лева минус 61 - цената на " Козлодуй ", при която централата има облага, остават 370 лева Умножено по 11 теравата за свободния пазар - стават 4,070 милиарда извънпланова, непредвидена облага в АЕЦ! А какви средства са нужни за компенсиране на потребителите на свободния енергиен пазар? 431 минус 200 /пода/, остават 231 лева, като изчислим 80%, които желаеме да се компенсират, остават 184. Като го умножим по 21 теравата /потреблението на свободния пазар/, стават 3,880 милиарда Цялата сума, която е нужна да се компенсира свободният пазар по формулата, употребена през май и юни, е по-малка, в сравнение с е изключителната облага единствено на АЕЦ, откакто са отделени 5-те теравата за бита и той е получил 4,200 млн. дотация. Сметките излизат, парите ги има. Но няма нито ред в актуализацията на бюджета, нито в енергийния закон. Мястото на този текст е в бюджета. Защото енергийният закон ще работи и отсега нататък. А ние приказваме за второто полугодие на 2022. Трябва в актуализацията да е записано, че от ФСЕС се компенсират потребителите на свободния пазар по схемата 200 лева под и 80% над тази цена. За да има предвидимост, цените да се успокоят и дори да тръгнат надолу. Ако няма подобен текст, цените ще продължат да ескалират, капацитетът е за тяхното удвояване. Както в този момент инфлацията е 15,6%, тя може да мине и 30%.

- Имаше прогнози, че през пролетта цените на тока ще се успокоят и ще тръгнат надолу. Защо това не се случи?

- Това беше прогнозата преди войната в Украйна. Сега тя е повода цените да порастват. В началото на март Европейска комисия разреши още повече изключения от разпоредбите, с цел да могат да бъдат обезщетени потребителите. Всъщност май и юни са най-ниските цени на тока исторически. Но в този момент са тройни по отношение на предходната година.

- Но каква е връзката на войната в Украйна с производството на ток у нас и цените му?

- Ние изнасяме над 20% от създадената сила, тъй като имаме повече, в сравнение с използваме. От това печелим добре. Но нашият пазар не е изолиран и откакто предлагането е по-голямо от търсенето, цената да падне. Той е обвързван и в Европа са високи цените поради природния газ, който е безценен и непълен. В Европа забележителна част от електрическата енергия се създава въз основата на природен газ. И това държи цените високи. В тази обстановка ние сме в доста удобно състояние, тъй като имаме произвеждане, мощности и локални първични материали, които не са поскъпнали. Ние доста добре печелим от тази обстановка. И би трябвало с част от тези облаги да се понижи цената за локалните производители. Лесно е, просто е.

- Не е ли неуместно това? Някои печелят толкоз доста поради удобната обстановка, а в това време хората страдат поради цените, които непрекъснато се подвигат.

-  Абсурдно е, да. И е поради некадърното ръководство. От юли 2021 година не сме спрели да го приказваме това. Стягаме митинг за 29 юни. В петък в 10 часа имаме съвещание на щаба за подготовка на митинга.

- Не очаквате ли сред първо и второ четене на бюджета да се внесат някакви оферти?

- Очакваме, настояваме, предложили сме текстове. Засега ги няма. Никой от властимащите не се изправи обществено, с цел да каже: Да, ето такива ремонти ще бъдат направени в нескопосания ни първичен план.

- Имаше питане от страна на бизнеса и за газа. Удовлетвори ли ви отговорът на премиера, че още през юли у нас ще потече азерски газ?       

- Азерският газ е една трета от потреблението. А другите две трети? 40% от потреблението на Стария континент е съветски газ. За разлика от Италия, Германия, Франция и други страни ние се отказахме от този максимален снабдител, който има и най-ниска себестойност на производството и при добра конкуренция може да даде най-хубава цена. Отказахме се от питомното, с цел да намерим по-евтин американски полутечен газ. Всъщност намерихме по-скъп и то за малко. Има безспорна неустановеност сега - нямаме нито средносрочен, нито дълготраен контракт. Освен за азерския, който е за 1/3 от потреблението. Така че това е второто неизпълнено заричане. Освен това държавното управление даде обещание да си заплати за нелепостта, само че отново ще заплати с наши пари, като компенсира разликата сред априлските и майските цени и върне парите на предприятията. И това не е направено. Правителството даде обещание да приготви условия за дълготрайни двустранни контракти за електроинтензивната промишленост. Така, както се прави в Европейски Съюз. Трябва да бъде заделено количество и предприятията, които дават отговор на критериите за елетроинтензивни, да си платят на избрана цена непосредствено. За Германия, Холандия Франция и други страни тази цена е приблизително 70 евро на мегават, във Франция дори е 46 евро. Това е трето неизпълнено заричане на държавното управление. Да прибавим и неналичието на индексации при публичните поръчки в строителството - там на входа цените на метали, на битум са поскъпнали от 80 до 100%. Няма по какъв начин на изхода да остане същата цена. Строителството стопира. Добавяме и неизплатените от една година строителни работи.

- Протестът на 29 юни с политически претенции ли ще е или с чисто стопански?

- Ще желаеме оставката на държавното управление. Ако то не може да свърши работата, би трябвало да пристигна друго, което да я свърши. Ние това го декларирахме още през април в писмо на АОРБ. Протестът не е политически, а тъй като не се прави работата. Парите ги има, другите го вършат, ние сме в по-благоприятна обстановка. И вместо да имаме конкурентни преимущества, ние имаме противоположното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР