Иран екзекутира четирима души, обвинени в работа за израелските разузнавателни

...
Иран екзекутира четирима души, обвинени в работа за израелските разузнавателни
Коментари Харесай

Иран екзекутира четирима израелски шпиони

Иран екзекутира четирима души, упрекнати в работа за израелските разследващи служби, оповестява " Франс прес ".

Страната извърши смъртно наказване четири дни, откакто Върховният съд на ислямската република удостовери присъдите за " тяхното съдействие с разузнаването на ционисткия режим (Израел) и за похищение ".

Нямаше опция за обжалване на правосъдното решение.

Други трима обвинени бяха наказани на сред 5 и 10 години затвор за закононарушения против сигурността на страната, съучастничество в похищение и владеене на оръжие, оповестява се на уеб страницата на правосъдната власт.

Иран и Израел са въвлечени в продължаваща от години война в сянка. Ислямската република упреква Израел в осъществяване на саботажи против нейни нуклеарни обекти и убийства, в това число на учени.На 22 май Ислямският революционен гвардейски корпус заяви, че е арестувал членове на " мрежа, настояща под управлението на израелската разследваща работа ".

" Тези хора са направили кражба, заличаване на персонална и социална благосъстоятелност, похищение и принуждаване към предоставяне на подправени признания ", оповестиха тогава от армията.

В края на юли Иран заяви за спомагателни арести на няколко души, за които се допуска, че са свързани с израелската разследваща работа Мосад. Сред тях са хипотетични членове на неразрешена кюрдска бунтовническа група, възнамерявала да нападна " чувствителни уеб сайтове ".Екзекуциите идват в миг на нараснало напрежение в Иран след повече от два месеца на митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната иранка от кюрдски генезис Махса Амини, откакто беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло.

Повече от 300 души бяха убити при безредиците, в това число десетки членове на силите за сигурност, заяви в понеделник ирански военачалник.

Хиляди са задържани за размириците, като измежду тях има и към 40 чужденци.

Иран упреква своя върл зложелател Съединените щати и техните съдружници, в това число Англия, Израел и кюрдски групировки, основани отвън страната, в подклаждането на уличното принуждение, което държавното управление назовава " протести ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР