Инвестирането в околната среда, социалната сфера и корпоративното управление (ESG)

...
Инвестирането в околната среда, социалната сфера и корпоративното управление (ESG)
Коментари Харесай

Защо ESG не оправда очакванията за отговорно инвестиране

Инвестирането в околната среда, обществената сфера и корпоративното ръководство (ESG) се движи по низходяща серпантина.

Споменаването на ESG в изказванията на фирмите и в диалозите за приходите е намаляло доста от пика през 2021 година, а основният изпълнителен шеф на BlackRock Лари Финк, който беше един от първите водачи в приемането на стандартите за ESG, забрани този термин, заявявайки, че е станал прекомерно политически, написа CNN.

Цифрите приказват сами.

Кумулативният поток от вложения в американски ESG фондове е без смяна до леко негативен от първото тримесечие на 2022 година насам, съгласно данни, споделени извънредно със CNN от Lipper, снабдител на финансови данни.

Рязкото повишаване на вложенията в ESG стартира малко откакто пазарът се възвърне от първичната пандемична ликвидация през 2020 година и доближи пика си в края на 2021 година

Но през 2022 година темпото на притока бързо понижа, защото съвкупността от политически, геополитически и пазарни събития съществено накърни интереса към вложенията в ESG.

Продължаващата война в Украйна принуди трейдърите още веднъж да премислят вложението в енергийни и оръжейни акции.

Засиленият надзор от страна на политиците също се отрази на ESG. Според скорошен отчет на Pleiades Strategy, консултантска компания за климатични опасности, сред януари и юни 2023 година в 37, най-вече червени, щата са импортирани минимум 165 законопроекта и резолюции против ESG капиталовите критерии.

Освен тези разтърсвания, фондовете за отговорно вложение се сблъскаха с мощни стопански насрещни ветрове предходната година.

Прекалено огромните вложения на тези фондове в софтуерни акции и неналичието на енергийни акции (които бяха единственият позитивен бранш през 2022 г.), доведоха до забележими загуби.

Според наблюдаващи, концепцията се е трансформирала в фешън наклонността без особена същина и значение.

Инвестирането в ESG потегли и се трансформира в фешън дума.

" Нещо като изкуственият разсъдък отпреди шест години. Всеки един диалог беше за ESG и има цяла промишленост, построена към това. Имаше компании, построени върху продажбата на информация за ESG, конференции, свързани с ESG и в един миг това към този момент се изтърка ", изяснява Робърт Дженкинс от Lipper.

Комбинирането на три обособени съставния елемент - екологични, обществени и управнически, в една графа е тромаво и опростява една комплицирана капиталова тактика, безапелационен е специалистът.

В бъдеще използването на термина ESG евентуално ще продължи да понижава, счита Дженкинс.

Вместо това все по-често ще се употребяват характерни термини като климат, преход и бистрота. Тези термини, които са неразбираеми и нямат съответни системи за премерване, могат да значат по-малко изясненост за вложителите, които желаят да вложат парите си в виновни вложения.

Според Дженкинс, въпреки всичко има вяра, че " по-целенасочените, тематични индикатори могат да разрешат на вложителите да се насочат към съответни области на влияние и да имат по-голяма сигурност, че парите им ще бъдат от изгода за стремежи резултат ", добавя CNN.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР