Интервю на Деси ВЕЛЕВАДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВАДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август
Коментари Харесай

Д-р Делян Георгиев: Столичната община е слаб стопанин

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 година Женен, с три деца. Завършил е медицина. Работил е като шеф промяна в Центъра за незабавна здравна помощ в София. Кмет е на столичния регион " Изгрев ".

- Д-р Георгиев, битката Ви като кмет на регион " Изгрев " в София против ограбването на общината продължава към този момент две години. През последните дни тя върви с наложително изземване на собствеността на региона в подлеза " Студентски общежития ". Какво отвоювахте от началото на мандата Ви до момента от недобросъвестни " ползватели "?

- Години наред Столичната община не е правила нищо, с цел да отбрани интереса си. Държавата отсъстваше от доста обекти, които са употребени непозволено. Бях впечатлен от мащабите и от неналичието на дейности до момента.

Затова се наложи да си върнем контрола върху над 20 общински терена. Над 15 търговски обекта сме разрушили, включително автосервизи, магазини, офиси на куриерски компании. Предприехме сериозна акция, още повече, че някои от общинските парцели са употребявани повече от 20 години от разнообразни физически и юридически лица.

" Наемателите " нямаха никакви правни учредения да държат общинска земя и да печелят пари на гърба на общината и на жителите. 90 на 100 от хванатите не плащаха и стотинка, поради това че вършат бизнес на общински терени. Досега сме иззели четири противозаконни паркинга - всичките платени, и по този начин се освободиха стотици места за гратис паркиране на хората от " Изгрев ".

Последната ни акция бе изземването на пет магазина в подлеза на " Студентски общежития ". Освен че ползвателите им нямаха съображение да бъдат там, те се бяха присъединили към водопреносната мрежа и действително общината им е плащала водата от години. Това са неприемливи неща и приказват за всякакво неявяване на Столичната община.

Не мога да си обясня по какъв начин може тя да е толкоз безсъвестен собственик и да се откаже от стотици хиляди левове, които може да получава под формата на наеми и такси. А след това се чудим за какво няма инфраструктура, за какво не се построяват тротоари, за какво нямаме пари за детски площадки. Ето за какво! Налице е неявяване на страната, а в нейно лице Столичната община е слаб собственик. Време е да покажем, че не сме нощен надзирател, а добър собственик.

- Как си обяснявате враждебната реакция против дейностите Ви и потребността от помощ от полицията, когато се пробвате да си върнете парцелите? Откъде идва възприятието за безотговорност у нарушителите?

- Не мога да си обясня по какъв начин хора, които нямат никакво съображение да владеят и да експлоатират общински парцели, вземат решение, че след 20 години те са надали не техни и общината е агресор. А действително ние желаеме да се съблюдават законите на страната, наредбите на Столичната община и да спре приключването на национални пари в частни джобове. Много пъти ни се наложи да преминем целия административен път в търсене на правата ни, в това число и през правосъдни каузи, които спечелихме. Винаги използвахме и полиция при насилствените изземвания, в някои от случаите се стигаше и до ексцесии.

Съвсем неотдавна имахме следния случай - жител с каравана беше спрял на освободен от нас паркинг и беше почнал да събира пари от паркиращите. След като установихме случая, органите на Министерство на вътрешните работи му снеха показания, само че индивидът твърдеше, че той просто си е стоял там и не е събирал такси. А ние имахме действителни доказателства за противното. Това демонстрира, че нарушителят не демонстрира почитание към нито една от институциите - нито към районната администрация, нито към полицията.

Отношението на такива хора го изяснявам точно с неналичието на страна през всичките години. Тя беше абдикирала от контрола и ръководството на доста търговски обекти и на земя.

- Може ли да определите цената за финансовите загуби, които са се натрупали за общината в тази област?

- Дребният и междинният бизнес е гръбнакът на стопанската система. Трябва да им дадем късмет да се развиват по отношение на законите на страната, а не да бъдат ощетявани от недобросъвестни предприемачи. Не можем да подценяваме обстоятелството, че някой развива активност, без да заплаща наем на общината. Те са стотици хиляди в цяла София. На тяхно място могат да дойдат добросъвестни ползватели, които да развиват своята активност и по този начин да има изгода за всички.

Реално общинската хазна се ощетява със стотици хиляди левове в " Изгрев " и милиони в целия град. Това е неприемливо. Столичната община би трябвало да се върне в ролята си на добър собственик. Сега е безредица. Редица мои прародители не са предприемали нищо в тази посока - да се вкара ред и да се открият законовите правила.

Имаме планувани още изземвания, разрушение на противозаконни пристройки към здания, само че административният път е доста по-дълъг, в сравнение с ни се желае. В " Изгрев " сме потвърдили, че като се захванем с нещо, го довеждаме до сполучлив край. Много от сътрудниците се отхвърлят от сходен жанр борби, просто тъй като лишават време. Но това не е опрощение. Става дума за нашите пари - на данъкоплатците, и е редно Столичната община да си влезе в ролята, която й е отредена - да ръководи нашето общо имущество. А тя пропуща ужасно доста от безхаберие.

- Наскоро изведохте на дневен ред проблема с разрухата в Националната спортна база " Диана ". Как виждате излаз по него?

- Един от огромните проблеми на града е, че не употребява вярно благосъстоянията си. Къпалнята " Мария-Луиза " е един от образците. Един от първите басейни в нашия град - " Диана ", също не работи. Това е страховит пропуск на София - да няма спортни уреди и да не експлоатира построените инфраструктурни обекти.

Спортният комплекс " Диана ", макар че е държавна благосъстоятелност, е едно от благосъстоянията на региона ни. Поисках среща със спортния министър Радостин Василев, веселя се, че сме на едно мнение и той демонстрира предпочитание за разрешаване на проблемите. Надявам се, че ще се върви към възобновяване на тази огромна спортна база.

Престъпление е сходни обекти да тънат в съсипия. Те могат да бъдат потребни освен на столичани, само че и чисто финансово за Столичната община, тъй като биха били на облага. Толкова години градът се ръководи от една и съща политическа мощ и нямаме развиване в тази посока.

- Вие евентуално сте един от дребното районни кметове, които са срещу разпродаването на общинските жилища. Какво би трябвало да е бъдещето на общинския жилищен фонд и по какъв начин би трябвало да се ръководи?

- Винаги съм бил изрично срещу да бъде разпродавано общинско имущество. Това изключително важи за общинските жилища. Ние имаме 46 такива жилището в региона и всички са заети. В същото време имаме голям лист с чакащи. Сред тях са 12 фамилии с по две малолетни деца.

Общинската жилищна база е една от главните обществени полезности, които има нашият град. С разпродаването й нищо положително няма да се реализира, още повече, че в София не се строят нови общински жилища.

Затова на всяка молба на наемател да закупи общинско жилище пиша " Не ". В районната администрация сега те са 16. След две години, в случай че разпродадем половината си фонд, какво ще кажем на чакащите? Допускам, че СОС може да ме задължи да продавам, и ще мисля по какъв начин да се опълчва на това безумство.

Бих посъветвал общинските съветници да се поинтересуват каква е жилищната политика, да вземем за пример, в Германия, където има стратегия за ръководство и стопанисване. Там някои от жилищата се продават при избрани условия, само че с парите се построяват нови. А тук желаеме да разпродадем, без да предприемем нищо в посока на създаване на нови.

Има и различен проблем. Наемател, който изявява предпочитание да закупи общинско жилище в " Изгрев ", обществено слаб ли е? Не мисля, че финансово затруднени хора могат да си купят апартамент в най-скъпия регион в София.

- На какъв стадий е построяването на първата черква в региона? Имате ли потребност от финансова помощ?

- Нужда от пари постоянно има. Църкви се градят единствено с дарения.

Напредваме доста добре. Оптимист съм, че през идната година църквата ще бъде осветена. Тя е построена на недодялан градеж, куполите са обшити. Работи се по интериора, по иконостаса, който ще бъде каменен. В София има два такива в църкви, като едната е катедралата " Св. Ал. Невски ". Иконите за иконостаса се създават сега в Италия и ще бъдат от мозайка. Нашата черква ще бъде една от най-красивите в София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР