Интересът към втория етап от санирането е критично нисък, главно

...
Интересът към втория етап от санирането е критично нисък, главно
Коментари Харесай

Държавата плаща ли ти ремонта на колата? Не може да го прави и за санирането

Интересът към втория стадий от санирането е сериозно невисок, основно поради 20-процентното съфинансиране от страна на притежателите. В най-масовия случай става въпрос за сред 3000 и 6000 лева, само че за някои и това е проблем. Този дял на финансовото присъединяване обаче занапред ще пораства.
Когато говорихме за санирането с сътрудници от Словакия, те ни споделиха, че там към този момент няма какво повече да се направи, тъй като процесът в някои градове съвсем e приключил. Думите, въпреки и перифразирани, са на Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на центъра за енергийна успеваемост " ЕнЕфект ". Според него у нас в последните 20 години по разнообразни стратегии голям обществен запас за енергийна успеваемост e стигнал единствено до шепа здания.

Цанев значително се оказва прав - в санирането на старите панелки, а и освен, през годините потънаха милиарди левове без забележителен резултат. Да, в някои градове най-малко образно кварталите се усъвършенстваха, само че като цяло резултатът е противоречив. В същото време изкривената визия и инерцията от близкото минало, че страната е длъжна да поеме разноските по енергийното възобновяване, блокира опитите за възстановяване на процесите посредством последователно въвеждане на самоучастие от страна на притежателите. То е сериозно значимо, с цел да се усъвършенства контролът върху качеството - когато хората вземат участие със лични средства, са доста по-чувствителни на тази тематика.

В момента в България е в ход вторият стадий от програмата за саниране по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) с общ размер на средствата 282.4 млн. лв.. Засега обаче ползата към него е, меко казано, слаб - от районното министерство, което управлява мярката, обявиха, че той е невисок, без да прецизират тъкмо какъв брой са получените планови заявки. По информация на " Капитал " обаче до неотдавна по схемата не е имало нито един подаден план. И това не е учудващо, защото към този момент санирането не е изцяло гратис.
Реклама

" Често ме питат по какъв начин вървят цените на парцелите. Изкушавам се да кажа, че са като тези на колите - до момента не съм чул някой да отиде на общо заседание и да изиска страната да му ремонтира колата, да заплати каското и други, а той по-късно да я продаде на по-висока цена ", съобщи Иван Велков, член на УС на БСК и вицепрезидент на съвета на специалистите на Международната федерация на експертите по недвижими парцели. " Имотите не са конституционно право, а опция да живеем по-добре ", заключи той.

Все отново кандидатстването завършва на 16 януари 2024 година, като срокът ще бъде продължен, в случай че ползата остане невисок, което на този стадий е повече от евентуално. Къде сбъркахме Основната причина за неналичието на интерес към новата скица за саниране в действителност е, че то към този момент няма да бъде покрито 100% от страната както до момента, а притежателите ще вземат участие в ремонтите с 20% от сумите. За мнозина обаче това е проблем, въпреки по експертни оценки това най-често да значи сред 3000 и 6000 лв. (между две и четири междинни работни заплати). " Изискването за обезпечаване на лично финансиране не съответствува със основаните упования у жителите, че стратегиите със 100% финансиране са без краен период и всички искащи здания в страната ще бъдат актуализирани " , пишат от Министерство на регионалното развитие в отговори до " Капитал ".
Десетки и даже стотици са постройките, в които някои от семействата вземат решение сами да изолират парцела си, вместо да чакат на притежателите да се сдружат Фотограф: Цветелина Белутова
И фактически - първия стадий от санирането по ПВУ бе с обща стойност на безвъзмездното финансиране в размер на 1.1 милиарда лева, като кандидатстването завърши на 1 юни 2023 година с подадени общо 3068 планови оферти от 152 общински или районни администрации в страната (още - в карето). Общата стойност на заявките е съвсем 4 милиарда лева, или над три пъти повече от обезпечения бюджет. Всички те сега са на стадий оценка, която се чака да приключи в края на ноември. Следва сключване на контракти с общинските администрации, като се чака строително-монтажните работи по утвърдените здания да стартират през втората половина на 2024 година, пишат от Министерство на регионалното развитие до " Капитал ".
Реклама
Според специалисти обаче оценяването на плановете съзнателно е било отсрочено за края на ноември, с цел да не повлияе на изборните резултати. Но евентуално и за това липсват претенденти за втория стадий, със съфинансирането, защото чакат да бъдат утвърдени по първия.

От районното министерство за въпросния втори стадий обмислят даването на ваучери, които да покриват каузи на хората в потребност, с цел да не блокират несъзнателно останалите притежатели за санирането.

Пречка за кандидатстването са освен нереалните упования, че страната би трябвало да покрие всичко, само че и фактът, че някои хора просто нямат опция да обезпечат своя дял. Освен това част от жилищата са празни и техните притежатели нямат финансов тласък да влагат в възстановяване на енергийната успеваемост. В същото време се изисква 100% присъединяване на всички притежатели.

Причина за слабия и даже нулев интерес към програмата за саниране е и фактът, че в огромна част от независимите обекти към този момент са изпълнени ограничения за енергийна успеваемост и притежателите им не желаят и не виждат смисъл още веднъж да влагат средства за сходни ограничения, които няма да доведат до обилни икономии за тях самите, регистрират специалистите на Министерство на регионалното развитие. Най-общо някои от семействата сами са създали изолацията си и са си сменили дограмата, без да чакат сдружаването на съседите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР