Институционално напрежение и президентското вето върху закона за извънредното положение.

...
Институционално напрежение и президентското вето върху закона за извънредното положение.
Коментари Харесай

Сблъсък по време на пандемия: Президентско вето за извънредното положение, премиерът отговори

Институционално напрежение и президентското несъгласие върху закона за изключителното състояние. Това докара до напрежение сред президента и държавното управление по време на оповестеното изключително състояние.

Президентът Румен Радев дефинира някои от текстовете като " извънредно рестриктивни " и позволи, че може да останат и след края на изключителното състояние.

Държавният глава изиска съответни ограничения в помощ на най-уязвимите. Премиерът незабавно отговори и упрекна президента в егоцентризъм и политически пиар.

В същото време броят на инфектираните у нас продължава да пораства и доближи 187 души. Създава се медицински експертен съвет.
Радев: Ще предложа несъгласие на част от Закона за изключителното състояние Мотивите за ветото ще станат ясни по-късно денем
Президентът върна закона за изключителното състояние за ново разглеждане в Народното събрание. Аргументите му са, че някои от ограниченията са извънредно рестриктивни и, че може останат да работят и след рецесията с ковид.

Според него депутатите би трябвало да преразгледат още веднъж текстовете, които касаят - първо свободата на словото поради неналичието на формулировка за понятието " погрешна информация” и второ - спекулата поради тавана на цените на някои артикули, свързани с пандемията.

В обръщението си Румен Радев уточни като незадоволително прецизирани и текстовете за пълномощията на армията, само че е безапелационен, че тя би трябвало да оказва помощ при рецесия.

Кризата с ковид изисква обединяването на всички институции, напомни президентът.

„ Липсата на безапелационни ограничения в поддръжка на засегнатите ще породи обществено напрежение в близко бъдеще, гладът ще надделее е над страха и следствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова държавното управление следва да преразгледа своята политика по отношение на най-пострадалите и засегнатите.
Мотивите на президента Радев за несъгласие на част от Закона за изключителното състояние Някои от ограниченията трансформират трайно уредбата в други закони и ще бъдат прилагани освен в изискванията на изключително състояние, само че и след неговата анулация, счита президентът
Армията би трябвало да оказва помощ при рецесии, само че при избрани условия, безапелационен е президентът.

„ Когато им се вменяват функционалности за приложимост на мощ отвън конституционните пълномощия, следва да се търси оптимален консенсус сред всички институции за минимизиране на риска от корист със мощ, а не решенията да се вменяват на една институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на висшия главнокомандващ в спокойно и във военно време”.

Според президента ограниченията против спекулата би трябвало да се безкомпромисни, не трябва да блокират стопанските действия.

„ Така препоръчаният модел за битка със спекулата прави неосъществим вносът на животоспасяващи медикаменти и артикули, чиято цена на интернационалния пазар се покачва.

Законът нападна и последните останки от свободата на словото. Няма формулировка за погрешна информация. Затова пък българите ги грозят тежки санкции и затвор.
Заразените с ковид у нас са към този момент 185 По думите на Венцислав Мутафчийски до две-три седмици най-вероятно ще е пикът на болестта в България
Държавният глава прикани държавното управление да побърза с още ограничения в поддръжка на най-слабите и засегнатите.

„ Никоя борба не е извоювана със боязън, тоталната обсада поражда повече проблеми в сравнение с взема решение дано не забравяме, че ние имаме бъдеще и след изключителното състояние и от нашия разсъдък дейности и взаимност през днешния ден зависи какъв ще бъде утрешният ден на България”, сподели президентът.

Президентът даде обещание да оповести в елементи претекстовете си в най-кратки периоди и прикани депутатите да ги вземат под внимание при гласуването.

По-рано през днешния ден Асоциацията на индустриалния капитал прикани президента да наложи несъгласие, защото част от ограниченията в изключителния закон няма да дадат стремежи резултат и ще имат тежки последствия за българската стопанска система.
Бойко Борисов: Частичното несъгласие на президента е ненадейно По думите му всеки ден е обсъждал ограниченията с Румен Радев
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е сюрпризиран от реакцията на президента. По думите му решението за несъгласие е много ненадейно в случай, че и тази заран двамата са разговаряли. Борисов заприказва за егоцентризъм и политически пиар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР