Инфлацията в Германия се понижава до 3,1% през януари на

...
Инфлацията в Германия се понижава до 3,1% през януари на
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия спада и подхранва спекулации за лихвените проценти

Инфлацията в Германия се намалява до 3,1% през януари на годишна база спрямо 3,8% през декември.

Това сочат нови данни на Федералната статистическа работа, които удостоверяват предварителните прогнози.

Спадът на инфлацията в най-голямата европейска стопанска система в допълнение ще подхрани спекулациите за ранно намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва Euronews.

Въпреки позитивните данни обаче, към момента се следи сериозен ценови напън.

" През идващите месеци развиването на инфлацията ще се дефинира от две противоположни трендове: повече дезинфлация и вероятно дефлация вследствие на по-слабото търсене, само че и нов инфлационен напън заради по-неблагоприятни базови резултати, нов инфлационен напън вследствие на напрежението в Червено море, както и държавни интервенции и ограничения за икономии ", изясняват анализатори на ING банк.

" Да не забравяме, че не всички оповестени ограничения за икономии в Германия са приложени на процедура. В резултат на това чакаме инфлацията в Германия да продължи да се колебае към 3% на годишна база през 2024 година ", допълват от ING.

Все по-близо до задачата на ЕЦБ

По-ниската инфлация ще донесе известно облекчение на ЕЦБ, която продължава да се бори за намаление до целевото ниво от 2%.

Въпреки това съгласно ръководителя на финансовата институция Кристин Лагард ЕЦБ работи внимателно в изискванията на световна икономическа неустановеност и въпреки процесът на дезинфлация да е в ход, остава ангажирана с метод, подчинен от данните, като ще взема решения на база на обособените съвещания.

На съвещанието си през януари ЕЦБ резервира лихвените проценти на настоящето им ниво за трети следващ път, в сходство с пазарните упования.

Лагард не уточни експлицитна тенденция по отношение на бъдещото придвижване на лихвените проценти, като се концентрира върху актуалните стопански провокации пред еврозоната.

" Икономиката на еврозоната евентуално ще изпита застоялост през последното тримесечие на 2023 година ", съобщи Лагард през януари. Тя означи, че краткосрочните данни не престават да сочат икономическа уязвимост - и посочи рисковете от по-силно изразено икономическо закъснение заради евентуално по-силно от предстоящото влияние на паричната политика и по-нататъшно намаляване на международната стопанска система или търговия.

" Трябва да сме по-напред в процеса на дезинфлация ", изясни шефът на ЕЦБ, като добави, че банката би трябвало да е задоволително уверена, че инфлацията фактически ще доближи навреме задачата, преди да разисква понижаване на лихвените проценти.

Преобладаваща неустановеност

Несигурността се подхранва и поради намаляването на потребителското търсене след два месеца на усъвършенстван напредък на търговията на дребно, което демонстрира, че европейците към момента усещат усложненията, свързани с разноските за живот.

Данните на Евростат демонстрират, че размерът на продажбите на дребно в еврозоната е понижен с 1,1%. След регистрирания през ноември растеж от 0,3 %, последните данни означават разочароващ спад.

В съпоставяне със същия интервал на 2022 година показанията от края на предходната година са намалели с 0,8%, а междинният индикатор за цялата 2023 година е намалял с 1,8% по отношение на миналата година.

След внезапния спад в потреблението при започване на пандемията, продажбите на дребно се възвърнаха по-късно през 2020 година, напомня Euronews. Оттогава насам вариациите не са толкоз трагични, а декемврийските резултатите съставляват най-значителната месечна смяна, следена от същия интервал година по-рано, който още веднъж бе с 1,1% по-нисък.

Въпреки тази цялостна наклонност, резултатите на национално ниво означават малко по-различни модели.

През декември 2023 година огромни месечни понижения на общия размер на търговията на дребно са регистрирани в Словения (-3,6%) и Люксембург (-3,1%). Високи нараствания се следят в Словакия (+2,0%), Хърватия (+1,4%) и Португалия (+0,7%).

Ако разгледаме вариациите по браншове на търговията на дребно, размерът на търговията в еврозоната понижава с 6,2% при автомобилните горива и с 1,1% при храните, напитките и тютюна, до момента в който при нехранителните артикули нараства с 0,1%.

Кризата с разноските за живот не е свършила

Докато във Франция и Германия, двете най-големи стопански системи в еврозоната, растежът на цените понижава, картината в останалата част на зоната остава комплицирана.

Инфлацията за цялата еврозона се забави до 2,8% през януари, само че базисната инфлация се оказа по-висока от прогнозите на специалистите. Този главен индикатор, който изключва волатилните цени на силата и храните, се забавя от 3,4% през декември до 3,3% през януари.

Това значи, че цените нарастват с по-бавен ритъм, в сравнение с през предходния месец, само че не толкоз постепенно, колкото предвиждат икономистите, което способства за понижаване на потребителското търсене.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР