Инфлацията в еврозоната намалява за трети пореден месец през юни,

...
Инфлацията в еврозоната намалява за трети пореден месец през юни,
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната с поредно понижение през юни

Инфлацията в еврозоната понижава за трети следващ месец през юни, демонстрират предварителни данни, представени от Reuters.

Причините за спада са понижението в цените на горивата и забавеният растеж в цените на питателните артикули.

Инфлацията в 20-те страни, които употребяват еврото, се намалява до 5,5 % през юни от 6,1% през май, което е малко по-голям спад от прогнозите на икономистите.

Германия е единствената страна, която регистрира нарастване, сподели експресната оценка на Евростат.

Базовата инфлация, изключваща силата и храните, която съгласно специалистите от ЕЦБ е главен индикатор, се намалява едва от 6,9% от 6,8% и остава надалеч от устойчивия спад, който централната банка желае да види.

Услугите са единствената категория, в която растежът на цените се форсира - от 5% до 5,4%, демонстрирайки продължаващата резистентност на потребителите към по-високите разноски по заемите.

Данните надали ще повлияят на Европейската централна банка, която е планувала девето следващо нарастване на лихвите през юли и възнамерява такова и през септември, акцентира Reuters.

Този месец ЕЦБ увеличи лихвените проценти до най-високото им ниво от 22 години насам, защото предвижда, че инфлацията ще остане над целевото ниво от 2% до края на 2025 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР