Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде
Коментари Харесай

Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшиво положителен тест за наркотици

" Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди незабавно да бъде направена инспекция по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската брошура. Била станала неточност и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен ", изясни пред пострадалият Пламен Илиев.

Мъжът бе заставен да стои без книжка повече от година поради подправено положителен полеви тест за опиати, а също така бе заставен да заплати 700 лева за кръвната проба, с която да потвърди, че не е извършител.

" Това се случва в КАТ-Плевен. Жената на гишето там ми сподели, че няма да си взема книжката, тъй като имам да заплащам, защото аз съм си изискал кръвната проба. А, в случай че не я желая, значи се съгласявам с резултата на полевия тест ", изясни преде време Пламен Илиев и изясни по какъв начин се е стигнало до неуместната обстановка: " Пътувах с мой другар и 3-годишния ми наследник, когато ни спря полиция. Казаха ми да направя проба за алкохол, незабавно се съгласих. След това желаеха и тест за опиати. Чакахме екип два часа. Накараха ме да трия сред 30 и 40 минути. Казаха ми: " На вманиачен ли се правиш ". Държаха се безусловно надменно и непрофесионално. Тестът излезе позитивен за амфетамин. Полицаят снима показанията и ги прати на някого. Поставиха ми белезници и започнаха да ме дърпат. Детето ми се разстрои. Казаха ми: " Честито господин наркоман! Не те ли е позор да си возиш детето дрогиран? Айде, разкарвай дребния отсам ", описа възмутеният мъж. След това излежал 24-часов арест в Долни Дъбник.

Преди дни съдът върна книжката на различен мъж, махленски в шофиране под влияние на опиати след полеви тест . Направените по-късно кръвни проби излезли негативни. Водачът не останал без работа и семейство, до момента в който чакал окончателните резултати, за разлика от доста други с преобърнати ориси.

" Спряха ме чиновници на полицията на 11 август 2023 година Поискаха ми документи за инспекция и ме повикаха, с цел да извършат тест за опиати. Той се оказа позитивен ", съобщи Митрев.  " След това животът ни фрапантно се промени. Наложи се даже да прекратим визитите на щерка ни при избрани експерти, както и тренировките ѝ ", споделя брачната половинка на пострадалия.

По думите на мъжа автомобилът му към момента се намира в КАТ - Кюстендил. " Трябва да изчакам още седем дни, с цел да си го взема ", добавя той.

Юристи тогава обясниха, че когато полевият тест даде позитивен резултат, органите на реда постановат административна глоба и лишават свидетелството за ръководство на МПС. Тази мярка може да се апелира в 14-дневен период пред Административен съд. В по-големите региони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

" Това с бързите проби беше долна неистина. Тя беше подкрепена с бързите проби на чалгаджийките, с цел да потвърдим, че това става бързо. Не е правилно. Бяха купени два робота и хвърлени в лаборатории, само че те действително не се употребяват. Те приготвят пробите, само че трябват апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват ", безапелационна е юрист Елица Буенова. И тя, и юрист Петкова обявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се лишават едвам след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Силвия Петкова всеки, който е понесъл морални и материални вреди след лишаване на СУМПС с негативни кръвни проби, може да съди страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР