Индексите на фондовия пазар в САЩ се повишиха в петък,

...
Индексите на фондовия пазар в САЩ се повишиха в петък,
Коментари Харесай

S&P 500 прекъсна четириседмичната серия от загуби

Индексите на фондовия пазар в Съединени американски щати се покачиха в петък, завършвайки на позитивна територия, откакто вложителите осмислиха ненадейно мощния отчет за работните места в Съединени американски щати.

В петък Министерството на труда заяви, че американските работодатели са добавили 336 000 позиции през септември - най-високото равнище от първия месец на годината. Новината в началото раздруса пазарите, изпращайки за малко доходността на облигациите до най-високото им равнище от 16 години и притискайки главните борсови показатели в Съединени американски щати надолу.

Доходността на държавните облигации падна от върховете си и акциите се покачиха, откакто доста анализатори и мениджъри на активи заключиха, че отчетът продължава скорошната наклонност на намаляване на растежа на заплатите, показва The Wall Street Journal.

S&P 500 се увеличи с 1,2%, Dow Jones Industrial Average добави 0,9%, а Nasdaq Composite се увеличи с 1,6%.

Обратът по време на комерсиалната сесия през вчерашния ден насочи вниманието към доста обсъждан въпрос на Уолстрийт: положителни или неприятни за акциите са позитивните стопански вести. От една страна, устойчивият пазар на труда и мощните потребителски разноски биха могли да усилят корпоративните облаги. От друга, възходящата рентабилност на облигациите, заради упованията, че Фед може да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, евентуално ще отекне в цялата стопанска система, в това число под формата на по-високи разноски по заемите, които натежават върху цените на акциите.  

„ Ръстът в доходността ще продължи да бъде срещуположен вятър за акциите “, споделя Алекс Макграт, основен капиталов шеф в NorthEnd Private Wealth, представен от WSJ.

На седмична база S&P 500 отбелязва 0,5% растеж, прекъсвайки четириседмична серия от загуби. Широкообхватният показател се е намалил с 6% от последния си връх през юли, като облагата му за годината към този момент е спаднала до 12%.

„ Фондовият пазар е в разгара на промяна, до момента в който се приспособява към възходящата рентабилност на облигациите, лепкава инфлация и осъзнаването, че даже и Фед спре да покачва лихвените проценти, те евентуално ще останат на настоящето високо равнище за много време, “ разяснява Робърт Шайн, основен капиталов шеф в Blanke Schein Wealth Management.

Трейдърите в този момент виждат 32% късмет за следващо покачване на лихвите на срещата на централните банкери през ноември, по отношение на 20% в четвъртък преди отчета за работните места, съгласно инструмента FedWatch на CME Group.

Междувременно анализатори от BNP Paribas споделиха в петък, че бързо възходящата рентабилност може да затегне изискванията по кредитиране, без да изисква в допълнение нарастване на лихвените проценти.

„ Пазарите правят мръсната работа на Фед “, написа основният икономист на BNP Paribas за Съединени американски щати Карл Рикадона. „ Въпреки че данните сами по себе си са мотив за по-нататъшното повишение на лихвите през ноември или декември, ние считаме, че това е по-малко целесъобразно. “

Сред обособените акции Pioneer Natural Resources се показа най-добре в S&P 500 в петък, добавяйки 10%, откакто The Wall Street Journal заяви, че Exxon Mobil доближава договорката за закупуване на шистовия сондаж – това би било най-голямото корпоративно усвояване за годината.

На другия полюс акциите на Walmart, Costco, Dollar General и Mondelez се разпродадоха с повече от 1,5%, откакто отчетът за работните места разпали опасенията, че инфлационната среда, която възпира потребителите да харчат, няма да завърши скоро.

Отвъд океана акциите бяха смесени. Японският Nikkei 225 падна с 0,3%, до момента в който Hang Seng в Хонконг добави 1,6%.

В Европа Stoxx Europe 600 се увеличи с 0,8%.

Цените на петрола се повишиха леко, като интернационалният пример Брент затвори на 84,58 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР