Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на

...
Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на
Коментари Харесай

Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате?

Има положение на тялото, което поражда при дълготрайно неявяване на храна, вследствие на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е апетит

Съвременните хора не разполагат с доста време за подготвяне и ястие на храна. Експертите обаче предизвестяват: преяждането един път дневно е неприятна концепция. Повечето от нас са привикнали с обичайните три хранения дневно: закуска, обяд и вечеря. Но мнозина просто не могат без да похапват през целия ден.
Колко пъти в действителност би трябвало да се храни човек, с цел да бъде здрав и да поддържа добра фигура?
Има положение на тялото, което поражда при дълготрайно неявяване на храна, вследствие на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е апетит.

Видове апетит:

Обективно - поява на гладни контракции на стомаха, водещи до хранително-осигурително държание. Субективно - дискомфорт в епигастриума, хипогликемия, гадене.
Защо хипоталамусът е възбуден? Ето аргументите:
Когато кръвта се прелива от гладно животно на добре нахранено, последното развива държание за набиране на храна (и обратно). „ Гладната кръв “ задейства невроните на хипоталамуса заради ниските концентрации на глюкоза, аминокиселини и липиди. Между другото, тук може да зародят и признаци на хипогликемия и гадене.

Контракциите на стомаха се предават на страничните ядра и водят до тяхното активиране. Тук към този момент има болежка в епигастриума, чувство на " засмукване ” вътре в стомаха.

От тези две проявления можете интуитивно да разберете: тялото е гладно.Вторият фактор, който би трябвало да имате поради, е насищането. Възниква при облекчаване на възприятието на апетит, съпроводено от възбуждане на вентромедиалните ядра на хипоталамуса по правилото на безусловния инстикт.

Характеристика на насищането:

Механорецепторите на стомаха се нервират 15-20 минути след началото на храненето;

По време на хранене равнището на питателните субстанции в кръвта се покачва и вентромедиалните ядра на хипоталамуса се възбуждат. Това се случва 1,5-2 часа след началото на храненето.

Следователно, няма ясни стандарти, съгласно които да би трябвало да ядете на всеки 2 часа или на всеки 5 часа; Всеки организъм е самостоятелен, би трябвало да разчитате на възприятието за апетит и задоволеност.

И още един значим миг: няма потребност да разтягате продължителността на храненето - не забравяйте, че чувството за задоволеност не идва незабавно. Тялото става решето 2 часа след хранене, т.е. обикновено е, в случай че желаете да ядете след 2 часа или повече.Но в случай че са минали по-малко от два часа, тогава потърсете повода: стрес, дъвчене, до момента в който слушате обичания си сериал, или небалансирано хранене.

В момента няма консенсус сред учени, лекари и диетолози по отношение на вярната диета и броя на храненията за възстановяване на здравето, защото проучванията, извършени по тези тематики, нямат задоволително доказателствена база.

Въпреки това, някои общи рекомендации могат да бъдат разпознати въз основа на същите няколко изследвания и отзиви на гастроентеролози и ендокринолози.

Общите рекомендации са следните: за стомашно-чревния тракт е потребно да се яде 5-6 пъти дневно, като спирането сред храненията е минимум 2,5 часа и не повече от 4 - това обезпечава висококачествена чревна пъргавина, освобождение на естествени количества на жлъчката и стомашния сок за цялостното асимилиране на всички хранителни субстанции от храната.

Но има изследвания, че при хора, предразположени към диабет, честото и разделно хранене с възрастта може да докара до нарушено произвеждане на инсулин и вследствие на това до диабет, тъй че ендокринолозите постоянно трансферират пациенти с преддиабет или инсулинова устойчивост на 3 хранения дневно. Честите и дребни хранения не форсират метаболизма – това е мит.

За намаляване броят на храненията не играе специфична роля, главното е калорийният недостиг. Храненето един път или два пъти дневно е неприятно, защото това ще докара или до липса на хранителни субстанции, минерали и витамини, или до претоварване на стомашно-чревния тракт, в случай че се опитате да натъпчете дневния банкет на храна в две хранения. Освен това такива огромни шпации сред храненията ще се отразят зле на здравето ви. Струва си да се означи, че здравето значително се въздейства не от диетата, а от качеството на диетата, салдото на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и вода.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР