Международната общност трябва да признае официално геноцида над понтийските гърци,

...
Международната общност трябва да признае официално геноцида над понтийските гърци,
Коментари Харесай

Мицотакис иска светът да признае официално геноцида над понтийските гърци

Международната общественост би трябвало да признае публично геноцида над понтийските гърци, съобщи през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис във връзка отбелязването на 19 май - Деня на възпоменание на понтийския геноцид, оповестява АНА-МПА.

 

Мицотакис написа в обява във Facebook, че всяка година " ние свеждаме глави в памет на хилядите понтийски гърци, които са били изтребени, измъчвани и изтръгнати от родните им огнища.

Същевременно ние почитаме приноса на тази несломима част от нацията за икономическото и общественото възобновяване на родината ни. Тяхното богато културно завещание е било, е и ще бъде неразделна част от гръцката еднаквост на всички места по света ".

 

В посланието си гръцкият министър председател означи, че " някои контузии може в никакъв случай да не бъдат излекувани, само че общият дълг, който остава неизменен, е да пазим историческата памет жива ".

 

" Осъзнатостта би трябвало непрекъснато да се бори против изкуствената давност и гласът ни стачкува мощно във времето и изисква самопризнание. Докато интернационалната общественост не признае публично и геноцида над понтийските гърци ", акцентира още Мицотакис.

По думите му 19 май носи в себе си " пронизителен апел за отговорност ".

 

" Народите би трябвало да престанат да бъдат пленници на предишното. Да изградят свое лично настояще, ръководено от мира и справедливостта, и да трансфорат уроците на историята в тласък за по-добро бъдеще. Ето за какво ние няма да се успокоим. Продължаваме да се борим. И ние няма да забравим, а ще продължим да настояваме на настояванията си ", акцентира гръцкият министър председател.

 

Всички нации са длъжни да пазят историческата памет, съобщи от своя страна гръцкият президент Катерина Сакеларопулу във връзка Деня на възпоменание за геноцида над понтийските гърци.

 

" Днес, в деня на възпоменание за геноцида над гърците от Понта, почитаме стотиците хиляди почтени жертви, които са били унищожени или изселени от родните си домове преди 105 години, по време на Османската империя. Същевременно признаваме забележителния принос на понтийския елинизъм за възобновяване и развиването на гръцката страна, защото той е пренесъл в родината си своята динамичност и полезности ", показва в посланието си гръцкият президент.

 

" Всички нации са длъжни да пазят историческата памет. Освен това интернационалната общественост е длъжна да признае и осъди чудовищните закононарушения против човечеството, с цел да предотврати сходни безчовечен дейности в бъдеще ", акцентира Сакеларопулу.

 

" 105 години от геноцида над понтийските гърци. Днес почитаме паметта на 353 000 жертви. Минималната степен на респект е запазването на историческата памет ", написа на собствен ред министърът на националната защита Никос Дендиас в обществената мрежа " Екс ".

 

На 19 май се уважава паметта на стотици хиляди понтийски гърци, починали и принудително изселени от Османската империя в интервала 1914-1923 година Гърция публично е признала за геноцид всеобщите убийства на над 350 хиляди гърци, които са живели край крайбрежията на Черно море, само че приканва и за интернационално признание.

 

Турция от своя страна не признава съществуването на геноцид над понтийските гърци и насочва контраобвинения. Според Анкара позицията на Гърция не подхожда на историческата действителност, а изказванията за геноцид се вършат с политически цели.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР