Има поне 4 причини никой да не бърза с вотаЗапали

...
Има поне 4 причини никой да не бърза с вотаЗапали
Коментари Харесай

Мъртво вълнение, а не нови избори

Има най-малко 4 аргументи никой да не бърза с вота

Запали ли Васил Божков пура в Дубай, у нас умни и красиви, червени и зелени стартират да виждат през дима й предварителни избори. Така бе и през миналата седмица, когато Корнелия Нинова се размечта за всеобщ избор на съмнение, Мая Манолова - за проверка на ръководството, а градската десница и президента Радев - за промяна на властта. Допълнителна пушилка подвигнаха даже съдружните сътрудници на ръководещите. Красимир Каракачанов заподозря скришен съюз ГЕРБ - Движение за права и свободи, тъй като предлагането на Движението за 9 % Данък добавена стойност върху детските храни е признато, а негово - за доброволните отряди не. Валери Симеонов пък разгласи партията на Борисов тоталитарна.
„ Предсрочни избори не са вероятни, не биха били и потребни ", охлади пристрастеностите Йордан Цонев. И изясни: " Ние сме изразили нашето отрицателно отношение към тази коалиция, само че в полза на жителите и на страната след тази рецесия е държавното управление да приключи мандата си и по-късно да се проведат постоянни избори ”. Цонев бе безапелационен, че няма по какъв начин Движението и ГЕРБ да ръководят дружно.
Предсрочните избори са малко евентуални най-малко по четири аргументи:
1. Кризата. Приоритет № 1 на страната сега е изправянето на стопанската система на крайници -и националната по браншове и райони, и персоналната на хората, които изгубиха приходи и спестявания в изолацията поради вируса. Туризмът, превозът, машиностроенето, услугите и други браншове, които освен вършат огромен % от Брутният вътрешен продукт, само че и хранят стотици хиляди хора, са вперили взор към властта в очакване на съживителни ограничения. Нито един от тях не би дал прошка на нито една партия - сегашна или бъдеща, в случай че предварителните избори спрат икономическите лостове за излизане от рецесията. Да, Европа ни дава 9,7 милиарда евро безплатно и още 3 милиарда заеми. Но чак идната година. 692 милиона са ни заделени още от есента, само че то единствено в случай че имаме разписна национална стратегия защо ще ги харчим. Служебно държавно управление няма по какъв начин да е поръчител за дълготрайно съблюдаване на уговорките. Кой би рискувал да загубим парите?
2. Големите инфраструктурни планове .С отпадането на ограничаващите ограничения първото държавно посещаване у нас бе алегорично - на сръбския президент Александър Вучич за взаимна ревизия с Борисов на Балкански поток. От завършването на трасето до края на година зависи освен стартирането на газа по новия път, само че и бъдещето ни на газовата карта на Балканите. Същото важи и за дотъкмяване на интерконектора с Гърция. Служебен кабинет нито ще има тежестта да притиска Гърция за стремително строителство, нито ще има политическото рамо да го прави.
Падане на кабинета Борисов значи и завършек на огромното строителство. Нито метрото ще бъде приключено, нито Южната дъга ще продължи. Причината е ясна - хората на Радев ще се хвърлят към проверки на плановете, а не към реализирането им. Същото важи и за автомагистралите, тунелът под Шипка и огромните водни цикли. Кабинетът на Българска социалистическа партия сигурно ще залитне популистки към преразпределяне на парите за обществени потребности. Това ще запуши и целия строителен отрасъл.  
3.Еврозоната. И леви, и десни изборджии си дават ясна сметка, че предварителен избор затваря вратата на чакалнята за еврозоната. Разклащане на кабинета в този момент, значи отсрочване на участието ни в края на лятото. Невлизането в клуба на богатите с изключение на, че ще пресуши доста от бъдещите финансови кранчета, ще изгони куп вложители. И още нещо - ще постави на масата още веднъж въпросът с валутния ръб. В такава обстановка никой няма да се натиска да взима властта.
4. Партиите имат потребност от време за себе си. Истината е, че сега се случва това, което става всякога, когато наближи парламентарен избор. Битката стартира най-малко година по-рано. Няма подозрение, че от 1 септември всички партии ще строят редиците си за пердах. Но до тогава е време за вътрешни каузи. Да, всеки приказва за избори, само че действително никой не желае да ги провокира.  Всеки от играчите се интересува употребява свадите за лична приложимост и нахъсване на електората. ГЕРБ стартира проветряване, Българска социалистическа партия -преброяване, градската десница - реанимиране. На Мая Манолова, Цветан Цветанов и Слави Трифонов пък им следва партийно строителство.
" Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си. Дето се вика, 10-15 години нямаше огромно значение дали са на обособените градове. Сега има към този момент доста огромно значение, а и в тази нова политическа обстановка на популизъм безусловно си трябват престижи ", разяснява Борисов на среща с млади икономисти от Центъра за дясна политика. Казано по-просто ГЕРБ към този момент стартира да реди листи. И повелята за тях е: нови престижи.
На този декор Българска социалистическа партия се е вторачила в пъпа си - избора на водач на 26 септември. Голямото преброяване кои социалисти по места и от кои крила са, към този момент тече. Но ще изхаби цялата сила на партията. Доверието в нея към този момент се срина до това на градската десница, а рейтингът на Нинова падна на 8,8%. Колкото и да бие тъпана за всеобщ избор на съмнение Нинова е последният човек в страната, който желае избори през днешния ден. Знае, че не просто ще ги загуби. Възможността да се класира трета или четвърта мощ е действителна.
Умни и красиви също имат потребност от време. Покрай околните си връзки с президента, може и да получат постове в длъжностен кабинет, само че това единствено ще срине в допълнение нежния им рейтинг. Те обаче няма да рискуват да излязат на ярко, а ще възобновят АРГО срещите, с цел да се пробват за кой ли път да пробият бариерата на вота. И Костов, и Прокопиев в този момент са повече заети с персоналните си проблеми с данъчни и правораздаване, в сравнение с с изборните безредици.
А останалите им приятели са в изчаквателна позиция, гледат кой от новите играчи - Цветанов, Манолова, Слави, Радев или Божков, ще се задейства задоволително, с цел да им е от изгода.
Разбира се, всичко това не важи само за Движение за права и свободи. Движението от години по този начин е подредило организационния си живот, че във всяка обстановка е подготвена за ват. Движение за права и свободи обаче е наясно, че най-важно в идващите месеци е да се създадат секторните и районни разбори за излизане от рецесията. И се бори за това - с цел да има обща стратегия за ускорено развиване.  
Има и една спомагателна, пета причина никой да не желае избори в този момент. Наесен ще се прави бюджет 2021. И той ще е избирателен. Всяка партия желае да употребява това, с цел да вкара или не в него обещанията си.
Така че сега доста по-реално е мъртвото неспокойствие в морето, в сравнение с изборите на сушата. Водата към този момент взе първите си жертви. Ако партиите не преценяват добре политическите талази, прекомерно допустимо е лодките им да се извърнат.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР