Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви във вторник повторното създаването

...
Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви във вторник повторното създаването
Коментари Харесай

Полша търси руското влияние с нова комисия

Министър-председателят на Полша Доналд Туск разгласи във вторник повторното основаването на комисията, която да изследва съветското въздействие за дестабилизиране на страната, оповестява " Ройтерс ".

" Издадох заповед за основаването на комисия за следствие на въздействието на Русия и Беларус върху вътрешната сигурност и ползите на Република Полша през 2004-2024 година ", сподели министър председателят на конференция.

Той назначи ръководителя на Службата за военно контраразузнаване военачалник Ярослав Строзик за началник на комисията.

Съживяването на комисията бележи поврат за Туск . Тя беше образувана предходната година от предходното полско националистическо държавно управление на " Право и правдивост ". Тогава беше наказан по това време от " Гражданската коалиция " на Туск като средство за лов на вещици против него, защото може да забрани на политици да заемат служба.

Туск сподели, че комисията ще се състои от 9-13 членове, които ще бъдат определени идната седмица въз основа на рекомендации от държавни чиновници, в това число министрите на вътрешните работи, защитата и външните работи.
 Полша задържа 9 души за шпионаж в интерес на Русия
Полша задържа 9 души за шпионаж в интерес на Русия

Целта е да се проверява като цяло въздействието на Кремъл, разгласи Туск

Припомняме, че Туск заяви в понеделник, че Полша е арестувала девет души по отношение на актове на бойкот, осъществени по заповед на съветски служби. Той сподели, че закононарушенията включват " побой, палеж и опит за палеж ".

Във вторник той добави, че още трима души са били задържани през нощта.

" Нашите служби работят в действителност дейно, когато става въпрос за опити за бойкот в Полша и прилежащите страни ", сподели той, като загатна Латвия и Литва като наранени страни.

Той сподели, че следователите изследват дали Русия е забъркана в голям пожар в търговски център във Варшава този месец.

В отговор на изпратено по имейл искане за коментар съветското посолство във Варшава съобщи, че не е негова роля да разяснява " разнообразни типове клевети под формата на " теории на конспирацията ".

Туск сподели по-рано този месец Полша ще отпусне спомагателни 100 млн. злоти ( 26 милиона долара) за своите разследващи служби заради опасността от Русия.
 Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя запас
Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя запас

Премиерът на Полша още веднъж предизвестява за възходяща опасност от Русия

Границата на Полша с Беларус е възпламенителна точка, откогато мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 година Европейски Съюз упрекна Беларус, че събира хора от Близкия изток и ги изпраща нелегално през границата, с цел да сътвори рецесия.

През последните седмици се следи нарастване на мигрантите, които се пробват да преминат. Туск сподели, че множеството от тях към този момент имат съветски визи.

" Смущаващо е, че натискът върху източната граница не е спонтанна миграция над 90% от тези, които минават незаконно полската граница, са хора с съветски визи ", сподели Туск.

Той сподели, че мигранти от Африка са пътували до Русия през Близкия изток и по-късно са били превозени до границата на Полша с Беларус.
 Литва и Беларус си размениха обвинявания за провокации
Литва и Беларус си размениха обвинявания за провокации

Напрежение сред съседи

В събота Туск сподели, че Полша ще влага 10 милиарда злоти в стратегия за сигурност на източната граница.

Редица страни членки на Европейски Съюз упрекнаха Сред тях беше и Полша, която заяви

На 11 май Полша стартира работа за справяне с незаконната имиграция от Беларус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР