Има много митове за хипнозата, но като се премахнат клишетата,

...
Има много митове за хипнозата, но като се премахнат клишетата,
Коментари Харесай

Истинска ли е хипнозата?

Има доста легенди за хипнозата, само че като се отстранен клишетата, наложени от медиите, филмите и романите, хипнозата е добре проучена и законна форма на в допълнение лекуване. Използва се при положения, вариращи от затлъстяване и облекчение на следоперативни болки до тревога и стрес.

Изследване е посочило, че когнитивната поведенческа терапия за загуба на тегло дава по-добри резултати, в случай че е комбинирана с внушаемост. Освен това е по-малко евентуално отслабналите по този метод да възвърнат изгубените килограми.

За хипнозата има обилни научни доказателства, че може дейно да понижи физическата болежка след хирургични интервенции и други медицински процедури. Освен това хипнозата може да усили изгодата от общоприетата здравна за облекчение на болката при раждане.

Хипнозата оказва помощ и в битката с тютюнопушенето. Много хора са се отказали от нездравословния табиет с нейна помощ.

Хипнозата може да е доста потребна в битката със напрежението и тревогата. Проучвания са открили, че тя даже може да промени имунната функционалност на индивида по способи, които компенсират напрежението и понижават податливостта на вирусни инфекции.

 Истинска ли е хипнозата?

Но по какъв начин работи хипнозата и по какъв начин обезпечава тези изгоди? Експертите имат разнообразни отзиви, само че са съгласни, че в практиката се включват два стадия. Обикновено те се назовават индукция и предложение. По време на първия стадий субектът би трябвало да се отпусне, да успокои мозъка си и да насочи вниманието си към гласа и инструкциите на терапевта. Вторият стадий включва диалог с хипнотизирания посредством хипотетични събития и сюжети, които да му оказват помощ.

Според някои експерти силата на хипнозата се дължи на плацебо резултат. Друга доктрина е, че хипнозата оказва помощ за навлизането в променено положение на съзнанието, което прави индивида по-отзивчив към хипнотичните оферти. Въпреки показаното в доста филми, при хипнозата няма загуба на схващане или амнезия. Повечето хора се опасяват, че ще заубят надзор поради хипнозата. Но в действителност тя е средство за възстановяване на контрола над мозъка и тялото.

Не всички получават идентични резултати от хипнозата. Около 20% съвсем не реагират, до момента в който същият % са доста податливи. Но даже и хората с ниска хипнотична предразположеност могат да се възползват от нея.

Важно е хипнозата да се преглежда като допълнение към други форми на терапия и да се практикува от подготвени експерти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР