Илюстрация Отвъд карикатурата, тазгодишният фестивал съсредоточи вниманието ни върху въздействието

...
Илюстрация Отвъд карикатурата, тазгодишният фестивал съсредоточи вниманието ни върху въздействието
Коментари Харесай

Публиката за качествена журналистика се е увеличила

Илюстрация

Отвъд карикатурата, тазгодишният фестивал концентрира вниманието ни върху въздействието на стрийминг платформите върху филмовата промишленост

New York Daily News и онлайн платформата ProPublica получават оценката в най-престижната категория - за работа на обществото

Фоторепортерът завоюва премията дружно с сътрудниците си от Reuters и New York Times. Associated Press получи най-престижното отличие - за работа на обществото

, в който представители на племето хуту в продължение на 100 дни избиват в всеобщи кланета близо един милион души от етническото малцинство тутси, както и умерено настроени хуту.

ура по креативно писане в университета " Колумбия ", само че наред с художествената прозаичност се занимава и с журналистика за съществени издания като Harper`s, Granta и The New York Review of Books. We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed With Our FamiliesThe National Book Critics Circle Award, the Los Angeles Times Book Prize, Тhe 1999 Guardian First Book Award (2001) и (2008)The New Yorker, Той беше преподавател и гост-преподавател на

Какво е публицистиката през днешния ден и по какъв начин съгласно вас тя се е трансформирала напоследък?

Как може да се приспособи един публицист към тази нова среда?

олемите вестници излизат всеки ден с огромни разкрития и вести, като извънредно положителното познаване на обществени мрежи като туитър и фейсбук им оказва помощ в работата. Говоря за New York Times и Washington Post, които се конкурират по много трогателен метод и по този начин принуждават всички малките екрани да се базират на тях. Тоест това към този момент е един тип стесняване към най-хубавите в играта. Ако всеки може да играе баскетбол, това значи ли, че никой към този момент няма да се интересува от експертите или билетите за мачовете ще поевтинеят? Не.

Къде остават дългите форми, дългите публикации, които изискват време?

The Guardian.

Показателно накъде отиват нещата е и това, че клиентите на Тhe New Yorker порастват, тези на The Economist също, това значи нещо. Истинската загуба за известно време, и то беше неизбежно, понесоха всекидневниците, тъй като в един миг се оказа, че ставаш заран, отваряш вестника и към този момент знаеш всичко. Затова им се наложи да се трансформират. Отчасти се трансфораха в уебстраници, само че към момента излизат и на хартия и просто оферират повече, повече разбори, към този момент в прочут смисъл са повече като списания. Това, което ме тормози и което мисля, че губим, са локалните вестници, които губят от националните, несъмнено изпитват финансови усложнения и за публицистите е мъчно да се устоят от работата си. В резултат на всевъзможни пакости на локално равнище може да им се размине, тъй като никой не ги следи. Освен това националните вестници черпят информация от локалните, оттова излизат огромни истории.

NPR

- Според мен е неуместно. Истината постоянно е била значима. Предполагам, че става дума за следното: по принцип публицистите се употребяват с публично доверие, само че пропуснаха някои големи вести предходната година. Популярната американска публицистика не е изключително горда от метода, по който бяха отразявани изборите през 2016 година Прогнозите им се оказаха неверни, всички мислеха, че Хилари Клинтън ще завоюва. Затова с подготвеност я атакуваха или отразяваха новините, които бяха офанзива против нея. Пресата прекалено много се забави да проверява бизнесите на Тръмп. И какво стана – я, виж ти, претендент без " досие ", с чиста история. А той също си пристигна със своето минало – на един огромен шарлатанин в голям мащаб, като необикновен разбойник, апаш, измамник и полов принудител. Но лиши доста време, с цел да излезе нескрито всичко това. До май Тръмп към този момент беше формален претендент, а същински огромните разкрития започнаха чак през септември. Мисля, че когато Тръмп встъпи в служба, пресата осъзна, че има задача. И съгласно мен в тази акция на NPR става дума тъкмо за това: ангажирани сме с задачата си повече от всеки път.

- В момента той е подсилен от болшинство и неговата партия очевидно е избрала да сложи партийните ползи над националните и да заложи съществуването си на него. С малко шанс гласоподавателите ще ги унищожат за безконечни времена. Но пък, в случай че разчиташ на американския гласоподавател, той е податлив много постоянно да те разочарова, тъй че Демокрацията е много рисковано начинание. Никога до момента не ни се е случвало да се усещаме сякаш тези, които завоюваха, не дават пет пари за системата, в противен случай - презират я, желаят да я разбият с чук.

Така, че обстановката при нас сега е много мрачна. Но може би въпреки всичко оказа помощ на Европа - гласоподавателите се отнесоха съществено към Льо Пен и се пробват да се отърват от Мей, а Меркел внезапно стартира да си възстановява преднината. Хората осъзнават, че може доста неща да не им харесват, само че алтернативата е ужасяваща и извратена. И е опасност за съществуването им.

- Винаги си човешко създание, не си безпристрастен наблюдаващ, изпратен от боговете роботи да иде и да рапортува какво става, без страсти. Не, имаш схващане, имаш разум, с които обработваш информацията. Много репортери поставят акцент върху правата на индивида, а то става дума за безчовечие, нещо извънредно. Ние не сме юристи, не работим единствено с доказателства, които биха имали тежест в съда.
Надявам се читателите да научат нещо и да помислят върху нещата, които хората, за които описвам, изпитват, и да се опитат да схванат - какво значи правдивост, амнистия, задоволително понесена отговорност, наказване. Случвало ми се е доста пъти – да пиша за Руанда, а някой споделя " еха, този роман ми оказа помощ да схвана нещо, което до момента не осъзнавах ".

- Интересна ми е публицистиката, обвързвана с околната среда.

Интервюто взе Бистра Андреева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР