Иля Шепелин определя себе си като временно-бивш журналист от популярната

...
Иля Шепелин определя себе си като временно-бивш журналист от популярната
Коментари Харесай

Психологическата война. Средства за лична защита. Как да не допуснем `изкълчване` на главния мозък |

Иля Шепелин дефинира себе си като „ временно-бивш публицист ” от известната московска малкия екран „ Дождь ”, която преди войната беше класифицирана от Медийния регулатор като „ задграничен сътрудник ”. И която на втория ден от нахлуването беше свалена от ефир и от всички кабеларки в Русия. Но самият Шепелин, незнайно от къде, продължи да води посредством YouTube канал, най-популярната стратегия на „ Дождь ”, от предвоениня интервал – „ Fake news ”.

На директния въпрос на фен на неговия канал: „ Има ли инструмент, може ли да бъде разпозната от пръв взор дали дадена вест е фалшив, или не? ”, Шепелин също по този начин непосредствено дава отговор: „ Не може! ”

Според него, единственият съвет е: „ подлагайте на подозрение всичко ”.

Но Шепелин припомня и известие на Министерството на образованоието на Русия, представено от в. Комерсанть, за разпратена преди дни, нарочна методика по тематиката. В нея се посочвало, че всички деца, включително от дребните класове, трябвало да бъдат обучавани да развиват „ критическо мислене ”. Методиката обяснявала и термина „ критическо мислене “. Това било, „ когато вие абсолютно вярвате на прес рилийза на Мнистерството на защитата ”. Всичко останало не било „ критическо мислене ”.

Пак съгласно Шепелин, трябвало да се изхожда от предпоставката, че „ нас ” могат да ни лъжат и двете страни в тази война. Формално имаме „ ненадейно и вероломно ” нахлуване над прилежаща страна, вследствие на което гинат хора и следим огромното и безсистемно, несвързано с чисто военните цели, разрушение на цивилен обекти.



Противниковата страна, естествено, се стремяла да поддържа моралния дух и да притегли интернационална поддръжка за личната си идея.Там също работела естествената за военно време военна агитация.

Тоест, верният метод би трябвало да бъде: „ Всичко, което ни залива като информация може да бъде лъжа ”.
А по-късно трябвало да се помъчим да мислим сериозно и разумно. Така последователно, след време, можело да стигнем до „ коефициент на меродавност ” за всяка от страните, който умножен по отношение на постъпващите данни, можел почти да ни ориентира.

На основата на личния си опит, Шепелин смята, че известията на Минисперството на защитата на Русия, в множеството случаи следва да бъдат умножавани по „ един % възможност ”.

За украинската страна били маркирани случаи, при които техният „ коефициент „ също се движи в тези параметри ”. Например прогнозите, че към 8-ми март Русия ще бъде принудена да стартира всеобща готовност, с цел да може да продължи настъплението. По същия метод следвало да се прави оценка и фалшив прогнозата в Украйна, че на 17-и март ще бъде изключен плътно целия интернет в Русия, до момента в който обстоятелствата посочили, че пострада само Facebook, и то едвам на 18-и март.

Преимущество на украинската страна било това, че не се постанова да търси причини и пояснения по какъв начин се е стигнало до картината, показвана ни от международните малките екрани, всеки ден. За разрушенията и страданията на личното си население.
На Украйна не се налагало и да наема особено пропагандистки уред. Достатъчно било да се включват „ онлайн ” съответни стационарни външни камери за надзор на трафика.

„ Ако преди три седмици, ние живеехме в напълно различен свят, в този момент сме в безусловно комплицирано състояние. Времето, с което разполагаме да се ориентираме е извънредно лимитирано. Средно на всеки 58 секунди, нас ни връхлитат нови известие. И това, което вълнуваше хората единствено преди три дни, да вземем за пример - „ разбомбирането ” на центъра на „ столицата ” на така наречен Донецката Народна република, град Донецк, с „ украински тактически ракети Точка М “, не вълнува повече никого, с изключение на съветската агитация.

И защото със „ завоюването на Победата ” не се получи бързо, наложи се незабавно да съчиняваме мотиви, за какво в действителност „ започнахме тази война ”.

И това, което се оказа „ на разположение ”, бяха някакви дребни „ Casus belli ”- та, (термин от римското право, годен и понастоящем – причина за оповестяване на война). Като „ химическите и бактеорологическите лаборатории на Пентагона и на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна ”. Където се създават „ бойни Pinworms ” (което на граждански български си е просто „ глисти ”). Те обаче били конструирани, да поразяват единствено рускоезичното население в Украйна и в близост.

Това влияе безотказно върху човешките страсти и дава безапелационна обосновка, в случай че някой не знае какво тъкмо „ търси ” Русия в Украйна. ”

Посочените нагоре от Шепелин подходи и наблюдения по оста „ агитация - Fake news ”, са налични и могат да се ползват и за медийната конюнктура и среда у нас . И то, в изискванията на война, с която обаче не граничим директно.

Водещо начало би следвало да бъде „ опората на здравия разсъдък ” (кой колкото е съхранил от него), и теорията на „ гностицизма “ (помага и на агностици, и на илитерати) - да подлагаме всичко на подозрение, в това число и известния у нас физическия закон, че „ слънцето “ постоянно „ изгрява от Изток ”.

Ако да вземем за пример носите със себе си, само че на скришно място знака „ Z ”, можете да го употребявате освен за самоиндентификация в конфликтни обстановки. Подходящо е и за ваша ориентировка във връзка с лица, чиито възгледи не са ви известни или будят съмнение. Но действайте ненадейно, като атакувате подозрителния ви индивид, „ право в челото ” с този знак. Само по този начин можете да провокирате съдържателна реакция.

Не се предлага обаче да рискувате с такива инспекции, като ползвате лепенки или други, графични средства върху вашия автомобил, да вземем за пример. Освен в случай че нямате двойна, а най-добре тройна, автокаско застраховка.

Има и други практични, неизискващи военна подготовка и неангажиращи доста време, начини за инспекция на надежността на източника. Това е така наречен „ ортографичен ” способ, който още не е патентован у нас. Ако срещнете изписването на дребното име на главния претендент за Нобелова премия 2022 за мир - Зеленски като Володимир – с „ О ” сред „ В ” и „ л ”, незабавно си отбележете „ едно на разум ”. За разлика от медиите, които към момента се придържат към остарялата правописна норма. Тоест, както се изписват Владимир Владимирович... или Владимир Илич.

Същото важи и за Петро Кулеба (дори в случай че в началото си мислите, че става дума за брата-близнак на Кличко), и обичайното - Пьотр Кулеба.

Не е потвърдено, само че се твърди, че точно с „ Петро ” наскоро фамилиарно се е обърнал Джо Байдън към акуалния външен министър на Украйна. По време на подготовката си за последните видео договаряния с Путин.

За упоменатата нагоре първо зародила асоциация „ Кличко ”, имам поради настоящия кмет на Киев, който е доста добре запомнен от нашата „ стоманена Кобра ” - Кубрат Пулев, даже когато бърка дребното му име.

За от запаса военните с сан от младши сержант-командир на стрелково поделение нагоре не би представлявало никаква компликация да намерят истината по отношение на фрагментите за предали се в плен бойци от елитната парадна Кантимировска дивизия.

По-точно от състава на „ Четвърта Гвардейска, Кантимировска, носителка на ордените „ Ленин ” и „ Червено знаме ”, танкова дивизия “. Пълният титул на дивизията включва и „ пазителка-хранителница на персоналния щандар-пряпор, по съветски ” на тогавашния ръководител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и за малко общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз Юрий Андропов.

Та, за разкриването на истината по отношение на горните пленници е дотатъчно деликатният „ faсe recognotion ” на колоните на дивизията в тържествен марш на Червения площад през 2020 и 2021 година Ако липсват съвпадения със снимковия материал за пленниците, значи някой се пробва да ви пробута обикновина „ деза ” (дезинформация) на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Следва да се демонстрира изключителна зоркост към видеоматериалите, евентуално поддържащи пропагандни внушения. Няма да анализам „ предосмомартенската ” среща на Путин със стюардеси от гражданската авиацияна Русия.

Пресни образци бяха маркирани и на тържествата по случай Осмата годишните от „ присъединението ” на Крим, в „ родното пристанище ”- „ Московия ”. Нямам поради към този момент необятно маркираното „ спиране ”, по „ причина на монтажа ”, на словото на Путин.

Бдителна стопанка от Москва разкри, че елитна група съветски спортисти, снимани като декор на Путин, които върху гърдите на екипите си имали обозначението Z, в идващ миг ги имало на фото без този знак. И от там обоснованото съмнение, че знакът на фрагментите с масовката зад Путин е бил обработен с фотошоп.

Още по-подозрително следва да бъде отношението към аудио материалите, съдържащи „ връзките ” на съветски бойци, към момента воюващи, изгубили се в степте или към този момент съумели „ да попаднат в плен ”, с техни най-близки в дълбокия гръб, в Русия.

Феноменално е по какъв начин и двете страни съумяват „ кодирано ”, с няколко изречения или термини от съветската Кама Сутра, да изразят целия размер от страсти и възгледи за войната . При това, една и съща лексика се употребява и като глагол, и като съществително, и като прилагателно, и като „ изумително ” или „ пожелателно ”.

По-правдоподобно звучене в сходни разговори има само разискването на битови елементи: съществуване на храна в откритата степ, външните атмосферни условия и най-много съмненията в размера на дневните командировъчни във валута, на специфичните добавки към непрекъснатата заплата в рубли, на периодите за довеждане докрай на „ командировката ” и прочие

Подозрителното обаче е това, че в нито едно аудио няма и намек или следи от „ творчествата ” на Пушкин, на Лермонтов, на Достоевнски, на Висоцки или в краен случай на Любе. Това е най-черната агитация, на която може да се върже човек.

Накрая, дано бъдем положителни: „ радостната част ” занапред следва. Когато в Русия доближи вестта, че пролетта е „ пукнала ”. И по Централната телевизия на Първи канал пуснат „ Едерлези ”, само че не в осъществяване на Ку Ку Бенд, а на Есма Реджепова в Северомакедонската писмена норма (а Redzepovic в сръбската). Тогава ще можем да следим по TV 7/8 - Шоуто „ Преобуване на гащи в полет, с пирует на 180 градуса ”. Който успее да го извърши.

А за другите, пропаднали на кастинга, ще остане годен мемът: „ Заедно вървяхме – дружно ще висим ”.

Това са думи, приписвани на райхсминистъра по пропагандата Гьобелс, мигове преди рухването на Райхсканцеларията. Пред група висши последователи и почитатели на знака „ пречупен кръст ” (в клавиатурата нямам такава писмен знак, и всякави исторически аналогии са прибързани). Та те, откакто се питали сами себе си безутешно, най-после се обърнали непосредствено към самия Гьобелс: ”И в този момент какво???.. ”

В нашия съответен случая несъмнено, подтекстът е различен. Може ли терминът „ катарзис ”, да се приложи и този път, па въпреки и със наложително самостоятелно пояснение под линия.

Не става дума за бесене. Не.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР