Илон Мъск вчера сключи сделка за придобиването на Twitter Inc

...
Илон Мъск вчера сключи сделка за придобиването на Twitter Inc
Коментари Харесай

Сделката за Twitter - сред най-големите в историята на технологичния сектор

Илон Мъск през вчерашния ден подписа договорка за придобиването на Twitter Inc против 44 милиарда $ в брой, която ще пренасочи контрола над обществената медия, употребена от милиони консуматори и международни водачи към най-богатия човек в света.

Това е основополагащ миг за 16-годишната компания, която се утвърди като една от най-влиятелните платформи, а в този момент е изправена пред редица провокации.

Мъск, който дефинира себе си като абсолютист във връзка с свободата на словото, в предишното е подлагал на критика метода на модериране на наличието в Twitter. Той желае логаритъмът на обществената мрежа, който изкарва известията на напред във времето, да бъде обществен и е срещу даването на прекомерно доста власт в микроблога на компании, които популяризират.

Политически деятели чакат, че под ръководството на Мъск ще има по-малко модериране на наличието, както и възобновяване на профилите на персони, получили възбрана да употребяват платформата, като някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Междувременно, Тръмп разгласи, че даже и профилът му да бъде възобновен след договорката, той няма да се завърне в Twitter. В изявление за Fox News някогашният президент разгласи, че публично ще се причисли към личния си стартъп Truth Social в границите на идващите седем дни.

"Няма да се връщам в Twitter, ще употребявам Truth, " съобщи Тръмп. "Надявам се Илон да купи Twitter, тъй като той ще направи усъвършенствания и също по този начин е добър човек, само че аз оставам с Truth ", сподели още Тръмп.

В предишното Мъск е предложил промени в Twitter, като бутон за редактиране и справяне със "спам ботовете ", които изпращат големи количества нежелани известия в платформата.

Разговорите към договорката, които предходната седмица изглеждаха несигурни, са се ускорили през уикенда, откакто Мъск притегли на своя страна акционери в Twitter с финансови детайлности към офертата му, написа Ройтерс.

Поставена под напън, Twitter стартира да договаря с Мъск за придобиването на компания на препоръчаната от него цена от 54.20 $ за акция.

Бившият основен изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси също изрече своето мнение с поредност от известия в микроблога, в които благодари на Мъск и на сегашния основен изпълнителен шеф на Twitter Параг Агравал "за това, че са измъкнали компанията от една невъзможна обстановка. "

"Twitter, като компания, постоянно е била единственият ми проблем и нещото, за което скърбя най-вече. Тя беше благосъстоятелност на Уолстрийт и рекламния модел. Отнемането й от Уолстрийт е вярната първа стъпка, " съобщи той.

Акциите на Twitter нарастнаха с 5.7% през вчерашния ден, приключвайки сесията на цена от 51.70 $ за брой. Цената по договорката е с 40% по-висока от цената на затваряне на акциите в деня преди Мъск да разгласи, че е купил над 9-процентен дял в компанията.

Въпреки това офертата е много под цената от към 70 $ за брой, на която се търгуваха акциите през предходната година.

Междувременно, в случай че основният изпълнителен шеф на Twitter Inc Параг Агравал бъде отхвърлен в границите на 12 месеца след промяната на контрола над компанията, той ще получи 42 млн. $, съгласно данни на компанията Equilar.

В съобщение до регулаторните органи от 14 април Мъск съобщи, че няма доверие на управлението на Twitter.

Агравал, който преди този момент беше основен софтуерен шеф на Twitter, оглави компанията през ноември. Общото му парично заплащане през 2021 година възлиза на 30.4 млн. $, като огромна част от него е под формата на акции.

Осъществената от Мъск договорка продължава една традиция милиардери да получават надзор над авторитетни медийни платформи, като част от нея е и придобиването на вестник Washington Post от Джеф Безос през 2013 година

Мъск, чието положение се прави оценка на 268 милиарда $, съгласно Forbes, е казвал, че главната му цел не е финансовата страна в Twitter.

"Да разполагаме с социална платформа, която се употребява с оптимално доверие и необятно приобщаваща, е извънредно значимо за бъдещето на цивилизацията. Въобще не ме интересува финансовата страна, " съобщи неотдавна той.

Мъск също по този начин е основен изпълнителен шеф на компанията за електрически автомобили Tesla Inc и на галактическата компания SpaceX, като към този момент не е ясно какъв брой време ще посвещава на Twitter или с какво тъкмо ще се занимава.

"След като договорката бъде финализирана, не знаем в каква посока ще поеме компанията, " е декларирал Агравал пред чиновниците й през вчерашния ден. Анализатори считат, че акционерите на Tesla надали ще са удовлетворени, че Мъск ще би трябвало да отделя от вниманието си и за Twitter.

Въпреки това, профилът на Мъск в Twitter с 84 милиона почитатели е считан за значим и безвъзмезден пиар и рекламен инструмент за Tesla.

Въпреки че е едвам една десета от размера на доста по-големи обществени медии, като притежаваната от Meta Platforms Inc Фейсбук, на Twitter се приписва сериозна заслуга в организирането на значими събития, като „ Арабската пролет “, а платформата е упреквана и за ролята й в щурма на Капитолия от 6 януари 2021 година

От Белия дом през вчерашния ден отхвърлиха коментар на договорката, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън от дълго време показва терзанието си по отношение на въздействието на обществените медии.

Осъщественото от Илон Мъск придобиване на Twitter на стойност 44 милиарда $ е третото най-голямо в софтуерния бранш за всички времена.

Преди него са единствено подписаната през януари договорка от Microsoft за придобиването на колоса в областта на видеоигрите Activision Blizzard (68.7 милиарда долара) и придобиването през 2015 година на IT компанията EMC от страна на Dell Inc (67 милиарда долара).

Извън сферата на технологиите има редица покупко-продажби на стойност над 100 милиарда $, като придобиването на DuPont от страна на Dow Chemical за 130 милиарда $ през 2017 година или придобиването на SABMiller от Anheuser-Busch InBev през 2016 година за 104 милиарда $.

В софтуерната сфера обаче Илон Мъск написа история.

Twitter е основана през 2006 година като микроблог с ограничаване от 140 признака на известие. През 2017 година този предел беше подсилен до 280.

Компанията е учредена от някогашните чиновници на Odeo Джак Дорси, Ноа Глас, Еван Уилямс и Биз Стоун, а уеб сайтът в началото употребява SMS-и, с цел да изпраща известия в мрежата. Потребителите на микроблога се усилват доста за първи път по време на конференцията SXSW през 2007 година, когато създателите демонстрират в действително време излизането на известията.

След това през годините Twitter съумява да усили броя на дейните си месечни консуматори до над 300 млн. $. Платформата прибавя и нови функционалности, само че значително резервира същия тип и потребителско чувство, като ранния Twitter - за огромно отчаяние на акционерите, които желаеха тя да бъде по-конкурентна на Фейсбук.

По данни на Statista Twitter се подрежда на 15-о място по брой на консуматори измежду обществените мрежи, изоставайки зад компании, като Фейсбук, Instagram, TikTok, Snapchat и Pinterest.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР