Необходими са все по-отлаганите реформи в Еврозоната. Това заяви вицепрезидентът

...
Необходими са все по-отлаганите реформи в Еврозоната. Това заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

За Еврозоната трябва доверие, предупреждава Йотова

Необходими са все по-отлаганите промени в Еврозоната. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на конгрес, отдаден за бъдещето на Еврозоната.

4 години България е в банковия съюз, напомни тя. По думите й Еврозоната е минала дълъг път от дълговата рецесия, само че и през днешния ден пред нея има провокации. Кризата от 2008 извади основни дефекти, по мнението на Йотова.

Членството на България в Еврозоната е стратегическа национална цел, безапелационна бе тя. Еврозоната значи растеж на приходите, сигурност и възстановяване на бизнес средата, регистрира вицепрезидентът. Според нея би трябвало да се изясни, че, приемайки еврото, не се отхвърляме от народен суверенитет и че няма да се изядат приходите на хората и прикани за по-малко политиканстване по тематиката.
 ЕЦБ: Спадът на каузи на еврото в международните валутни запаси продължава
ЕЦБ: Спадът на каузи на еврото в международните валутни запаси продължава

Причините са както стопански, по този начин и политически

Присъединяването към Еврозоната е развой, учреден на доверието, акцентира Илияна Йотова. Тя прикани да не се позволяват двойните стандарти, както с Шенген.

Преди това пред публицисти вицепрезидентът открои, че измежду главните задания пред новите депутати е Еврозоната, като не би трябвало да се забавят темповете. Но и не желаеме да влезем в съюз, който е претрупан и бременен с проблеми, акцентира вицепрезидентът.

Министърът на стопанската система Петко Николов също посочи, че влизането в клуба на богатите е приоритет за страната ни, дружно с Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. След участието в Еврозоната ще станем част от зона, в която повече от 340 милиона души употребяват еврото. След участието България ще направи сериозна стъпка в своята интеграция. Стратегическа цел на страната ни е да извърши критериите до края на 2024. Това изисква сериозна бюджетна дисциплинираност и спад на инфлацията.

Намаляването на инфлацията към момента е предизвикателство пред нашата страна , съобщи Николов, само че увери, че българската администрация работи интензивно за осъществяване на критериите. Единната валута ще понижи транзакционните разноски за бизнеса, изясни икономическият министър. Въвеждането на еврото ще бъде обвързвано с ограничения за отбрана на потребителите.

Ще има двойно означение на цените. КЗП ще следи за вярното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Нашето законодателство ще бъде извънредно точно, успокои министърът.
 България е на прага на еврозоната, твърди зам.-министъра на финансите
България е на прага на еврозоната, твърди зам.-министъра на финансите

До средата на 2025 година страната ни ще е подготвена за въвеждането на единната европейска валута
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР