Икономистът Георги Кадиев побесня след новината, че шефът на единствената

...
Икономистът Георги Кадиев побесня след новината, че шефът на единствената
Коментари Харесай

Икономист побесня: КЗК са за убиване! Защо изритаха шефа на „Ел Би Булгарикум“?

Икономистът Георги Кадиев побесня след новината, че шефът на единствената държавна млечна компания „ Ел Би Булгарикум “  Николай Маринов е уволнен, откакто смъкна с 30% цените на сиреното и кашкавала на фона на останалите в сектора – главно креатури на ГЕРБ.

„ Ако това, което споделя довчерашния началник на Ел Би Бургарикум, че „ веригите постановат обвързващи условия на доставчиците си да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти “ е правилно, Комисия за защита на конкуренцията са за ликвидиране “, написа Кадиев.

Съгласно Закона за защита на конкуренцията това е голямо нарушаване и санкцията е до 8% от годишния оборот.

Основната причина на високите цени у нас са картелите и тоталното неявяване на Комисия за защита на конкуренцията.

И по този начин, Комисия за защита на конкуренцията, имате сигнал.

Ще се самосезирате ли и да вземете да свършите нещо потребно, преди най-сетне да ви сменят?, приключва поста на Георги Кадиев.

Narod.bg напомня:

Изпълнителният шеф на държавната компания „ Ел Би Булгарикум “ Николай Маринов бе освободен от служба часове, откакто разгласи събаряне на цените на млечните артикули с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната акция против „ спекулата “ с цените на храните. Освободена от Съвета на шефовете е и Невена Петрова.

Решението е взето късно нощес на съвещание от Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК), оповестява ДКК, представена от Българска телеграфна агенция и БНР. Съвета ръководи Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Реклама

Именно оповестеното понижение на цените е повода за решението – допусна пред Българска телеграфна агенция Николай Маринов и разгласи, че ще съди ДКК.

Официалните претекстове на Съвета на шефовете са съществуването на „ редица сигнали “, чието наличие разказват.

В ДКК постъпила информация, че незабавно след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни транспортни средства от компания, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е мощно повишена.

Пред Българска телеграфна агенция Маринов съобщи, че въпросните транспортни средства са утвърдени по бизнес стратегия, която се утвърждава от ДКК, и сумата от 850 000 лв., която те са одобрили, е за три транспортни средства – млековоз и два камиона. „ А ние за сума – по-малка от 850 000 лв., сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме осъществили спестовност от над 160 000 лв., която ни разрешава да купим в допълнение два автомобила “, разяснява той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в служба „ Ел Би Булгарикум “ стартира да закупува суровина от новорегистрирана компания и имало индикации за мощно повишена изкупна цена на млякото. Напротив, тъкмо противоположното е – цената е с към осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били досега, сподели Маринов.

Работници в индустриалната база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината – било неприятно, настояват още от ДКК. Отделно, най-вероятно с цел да се генерират по-големи доставки от компанията снабдител, „ Ел Би Булгарикум “ се презапасявал с подготвена продукция, която мъчно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на валидност, допълват от ДКК. Маринов е безапелационен, че няма такова нещо няма. „ Работи се по график, индустриалната база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съгласно графика “, разяснява той.

ДКК назначили инспекция, която – настояват те – е била възпрепятствана с редица молби за отсрочване. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на шефовете решил да освободи изпълнителния шеф.

Маринов съобщи, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той подсети, че компанията е независимо комерсиално сдружение и оперативните решения се вземат от управлението ѝ, по тази причина не би трябвало да се прави координиране на решението за понижение на цените с принципала на компанията – Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР