Икономиката на САЩ ще навлезе в спад през четвъртото тримесечие

...
Икономиката на САЩ ще навлезе в спад през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

HSBC: В САЩ предстои рецесия тази година, в Европа - през 2024 г.

Икономиката на Съединени американски щати ще навлезе в спад през четвъртото тримесечие на 2023 година, последван от „ година на стесняване и европейска криза през 2024 година “, съгласно отчет на HSBC Asset Management, представен от CNBC.

В средногодишната си прогноза компанията за мениджмънт на активи, част от английския банков колос HSBC, показва, че предизвестията за криза „ мигат в алено “ за доста стопански системи, до момента в който фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации.

Джоузеф Литъл, световен основен пълководец в HSBC Asset Management, споделя, че въпреки и някои елементи от стопанската система да са останали устойчиви до момента, сега салдото на рисковете " клони към забележителна заплаха от криза ". Тези процеси в Европа изостават от темпото им в Съединени американски щати, само че на макрониво като цяло вероятността е сходна. 

" Вече сме в лека криза във връзка с облагите. Корпоративните неизпълнения също започнаха да се усилват ", показва Литъл в отчета, забелязан от CNBC.

„ Положителното е, че чакаме високата инфлация да се смекчи релативно бързо “, споделя още Литъл и прибавя, че това ще даде опция на централните банки да понижат лихвите. "

Въпреки ястребовата парична политика, възприета от централните банкери, и очевидната резистентност на инфлацията, изключително на главната, HSBC Asset Management чака Федералният запас на Съединени американски щати да понижи лихвените проценти преди края на 2023 година, а Европейската централна банка и Bank of England да последват този ход идната година.

На съвещанието си през юни Фед резервира лихвите непроменени, само че алармира, че може да последват още две покачвания до края на тази година, напомня CNBC.

Литъл от HSBC признава, че централните банкери няма да могат да понижат лихвите, в случай че инфлацията остане доста над задачата им и прибавя, че затова е значимо рецесията „ да не пристигна прекомерно рано “ и да аргументи дезинфлация.

„ Перспективите за спада наподобяват повече на рецесията от началото на 90-те години, като главният ни сюжет сочи спад на Брутният вътрешен продукт с 1-2% “, разяснява Литъл.

HSBC чака рецесията в западните стопански системи да докара до „ сложни, нестабилни вероятности за пазарите “ по две аргументи.

„ Първо, имаме бързо стягане на финансовите условия, което докара до спад в кредитния цикъл. Второ, наподобява, че пазарите не правят оценка изключително песимистичната визия за света “, споделя Литъл.

Литъл допуска още, че рецесията няма да бъде задоволителна, с цел да " прочисти " целия инфлационен напън и затова развитите стопански системи ще са изправени пред интервал на " малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето ".

По отношение на азиатските стопански системи, защото Китай излиза от няколко години на строги ограничавания поради Covid-19, специалистите на HSBC считат, че високите равнища на спестявания на семействата в страната би трябвало да продължат да поддържат вътрешното търсене, до момента в който проблемите в бранша на парцелите доближават дъното си, а държавното управление основава работни места.

Литъл също по този начин допуска, че относително ниската инфлация в Китай значи, че е допустимо по-нататъшно облекчение на паричната политика и растежът на Брутният вътрешен продукт " би трябвало елементарно да надвиши " скромната цел на китайското държавно управление от 5% за тази година.

Литъл отбелязва още, че Индия е другата страна, която ще означи напредък през 2023 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР