IAA в Мюнхен, Германия, е едно от най-значимите автомобилни изложения

...
IAA в Мюнхен, Германия, е едно от най-значимите автомобилни изложения
Коментари Харесай

Китайските производители на електромобили атакуват Европа

IAA в Мюнхен, Германия, е едно от най-значимите автомобилни изложби в Европа, а тази година то е доминирано от китайските компании за електрически коли, които желаят да разширят наличието си на Стария континент и да провокират одобрените производители - от BMW до Ford, в новата епоха на колите, задвижвани с електрически акумулатори, написа CNBC и споделя:

„ Китайските стартъпи и към този момент одобрени играчи оферират едни от най-големите щандове в тазгодишното издание на събитието, високопрофилни конференции и министър председатели на нови модели, наблягайки желанието си да пробият на европейския пазар “.

През последните няколко години Китай, най-големият пазар на електрически транспортни средства в света, е очевидец на приливна вълна от компании за електрически транспортни средства, подкрепяни от държавни дотации и финансиране с рисков капитал. Но забавянето на пазара в страната, дължащо се на слабите потребителски разноски след премахването на рестриктивните мерки, свързани с Covid-19, в комбиниране с привлекателния европейски пазар, принуждава китайските производители да разширят наличието си зад граница, в случай че желаят да останат конкурентноспособни.

" Европа е един от най-големите (втори след Китай) пазари на всеобщи транспортни средства. Ако китайските производители на електрически автомобили желаят да си обезпечат път за напредък отвън локалния пазар, е разумно да погледнат към Европа ", разяснява пред медията Даниел Роеска, старши анализатор в Bernstein Research, като прибавя, че Европа, със своята " строга фактическа " възбрана на колите с мотори с вътрешно горене от 2035 година, " тласка пазара по-бързо към електрическите транспортни средства в миг, когато множеството марки в Европейски Съюз към момента нямат изключително положителни оферти, което улеснява придобиването на пазарен дял от страна на китайските съперници ".

Много от европейските производители на коли изостават в навлизането си в региона на електрическите автомобили, до момента в който китайските играчи пускат на пазара десетки нови модели.

Китай се отличава в Мюнхен

И тези упоритости на китайските компании за електрически транспортни средства са демонстрирани по най-хубавия метод по време на ревюто IAA.

Сутринта на първия ден, споделя CNBC, Leapmotor, китайски производител със седалище в Ханджоу, разгласи проектите си да пусне своя състезателен автомобил C10 на европейските пазари през идната година. В рамките на идващите две години пък компанията възнамерява да показа пет " световно насочени " продукта в целия свят.

" Всички последващи артикули на Leapmotor ще бъдат проектирани и създадени с световно мислене и ще се придържат към световните стандарти ", декларира основният изпълнителен шеф на компанията Джу Дзянмин на конференция в понеделник.

Междувременно BYD, производител на електрически автомобили, подкрепян от Уорън Бъфет, показа на европейския пазар своя електрически седан Seal, чиято цена стартира от 44 900 евро. За съпоставяне, в Германия моделът на Tesla Model 3 стартира от 42 990 евро.

Друг китайски производител – Xpeng, пък декларира, че ще разшири продажбите на своите коли на немския пазар през 2024 година В момента компанията продава своите седан P7 и SUV G9 в Норвегия, Швеция, Дания и Нидерландия. А Брайън Гу, президент на Xpeng, разяснява, че компанията възнамерява да пусне най-новия си автомобил - G6, в Европа през идната година, наблягайки световната агресия, която производителят със седалище в Гуанджоу възнамерява.

" Ние признаваме, че Германия е най-важният и най-стандартен пазар за всички " производители на коли, споделя Гу в изявление за CNBC. " Ако успеем да се наложим тук и по-късно в действителност да създадем по този начин, че нашият артикул да бъде наличен за клиентите на този пазар, това ще ни помогне да навлезем още повече в Европа. Имаме упоритости за по-широко пазарно покритие в интернационален проект. "

Навлизането на китайски компании в Европа се преглежда като опасност за огромните автомобилни производители, за които се счита, че се движат прекомерно постепенно в региона на електрическите автомобили.

В записка, оповестена през юни, анализаторите от Bernstein декларират, че в случай че китайските производители на коли навлязат на пазара " по естествен метод ", то до 2030 година обичайните производители могат да правят отстъпка до 5% пазарен дял. Но тези нови участници могат да завземат и до 20% пазарен дял, в случай че навлизането им в Европа е по-агресивно от предстоящото, прибавят анализаторите.

Ценова война и възходяща конкуренция

Самите китайски компании обаче също са изправени пред възходяща конкуренция освен на вътрешния си пазар, само че и на световния. По-рано тази година Tesla провокира ценова война, която оказа напън върху облагите и маржовете на някои от по-малките китайски играчи като Xpeng.

Междувременно, с цел да се преборят с възходящата конкуренция и да настигнат Tesla, BMW и Mercedes показаха нови платформи за електрически коли, които ще бъдат в основата на техните транспортни средства през идващите години. Това в допълнение усилва евентуалните трудности, които не липсват и в този момент пред китайските кандидати.

" Определено не е елементарно ", споделя Гу от Xpeng за натиска на обичайните производители на коли върху пазара на електрически транспортни средства. " Като млада компания ние се опитваме да се учим от всяка стъпка, която вършим, както и от конкуренцията и сътрудниците, които имаме. Но сме уверени в нашата технология, уверени сме в нашия артикул ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР