Нов експеримент ясно показва, че дори смартфоните на Apple не

...
Нов експеримент ясно показва, че дори смартфоните на Apple не
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи, ако инсталирате 100 приложения на iPhone и го оставите за 5 дни без да го пипате

Нов опит ясно демонстрира, че даже смарт телефоните на Apple не са предпазени от казуса с несъразмерното...

Емил Василев 17:17 | 30.04.2024 1 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 15:05 | 29.04.2024

Ето кои смарт телефони на Samsung няма да получат One UI 6.1

КосмосЕмил Василев - 13:44 | 29.04.2024

Само ден след „ възкръсването “ на „ Вояджър 1 “ породиха проблеми с различен емблематичен галактически уред

IT НовиниЕмил Василев - 16:00 | 29.04.2024

Учени преодоляха две съществени спънки за постигането на съвсем неограничена сила от термоядрен синтез

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Ново изследване, извършено от специалисти на Cybernews (издание, което отразява проблемите с осведомителната сигурност) сподели, че iPhone продължава интензивно да обменя данни с външни сървъри, даже когато е неактивен за дълго време.

Експериментът включва фабрично нулиране на iPhone SE с конфигурирани 100 от най-популярните приложения от немския App Store. Всяка изходяща връзка към външни сървъри беше следена посредством услугата NextDNS.

През февруари откривателите на Cybernews организираха сходен опит със смарт телефон с Android, а сравнението сред получените данни несъмнено е забавно.

И по този начин, по време на опита се оказа, че по време на 5-те дни неактивност iPhone изпрати впечатляващите 16 542 DNS поръчки към външни сървъри.

Това възлиза приблизително на 3308 поръчки дневно, или една поръчка на всеки 26 секунди. Пикът на интензивност се следи към 15:00 GMT, когато броят на поръчките на час доближи от 757 до 1865. За съпоставяне, смарт телефон с Android изпрати единствено 2323 DNS поръчки в същия ден, което е с 42% по-малко от iPhone.

По-голямата част от трафика на iPhone (около 60%) по време на цялото изследване беше ориентиран към сървъри на Apple, ситуирани по целия свят. Сървърите на Гугъл са получили 12% от поръчките, а Microsoft – 4%. Социалните мрежи като Фейсбук и TikTok генерират доста по-малко трафик на iPhone, в сравнение с Android. Въпреки това приложението Snapchat непрекъснато изпращаше над 100 DNS поръчки дневно.

Въпреки конфигурираните китайски приложения като Temu, TikTok, Wish и AliExpress, iPhone не споделяше със сървъри в Китай.

Въпреки това, устройството имаше достъп до сървъра на Alibaba в Русия най-малко един път дневно, макар обстоятелството, че самият iPhone физически се намираше във Вилнюс, Литва.

„ Всякакви телефонни връзки с недружелюбни страни са проблем заради по-слабото използване на законите за отбрана на данните и неприкосновеността на персоналния живот. “

коментира изследователският екип на Cybernews

Изследователите също по този начин акцентират, че без обстоен разбор на трафика е невероятно да се дефинира сигурно какъв тип данни се предават от приложенията. По този метод зловредният програмен продукт може да употребява сървърите на законни услуги като Dropbox или Гугъл Drive, с цел да популяризира злотворен програмен продукт, като заобикаля подозрителни връзки и вследствие на това открива злонамерено държание.

Експертите означиха, че високата мрежова интензивност сама по себе си не е безусловно симптом за злонамерено държание.

Те обаче предложиха на потребителите да сведат до най-малко броя на конфигурираните приложения, с цел да понижат рисковете от приключване на данни.

Според скорошен отчет на Buildfire, потребителите имат приблизително повече от 80 приложения на своите устройства, само че не употребяват най-малко 1/4 от тях след първичната им апаратура. Важно е да се знае, че даже неизползваните приложения могат да съставляват риск за неприкосновеността на персоналния живот, защото към момента могат да имат достъп до персонални данни, датчици на устройствата и да изпращат тази информация до разнообразни сървъри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР