Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Република Северна Македония, че

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Република Северна Македония, че
Коментари Харесай

Мицотакис с ново предупреждение към Скопие

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис още веднъж предизвести Република Северна Македония, че нарушаването на Преспанския контракт, който реши дългогодишния спор за името сред двете съседки, ще изложи на риск упоритостите на балканската страна за участие в Европейски Съюз, оповестява в. " Катимерини ".

Говорейки в град Верия в Северна Гърция по време на акцията си преди изборите за Европейски парламент през юни, Мицотакис съобщи, че трите меморандума за съгласие, свързани със съглашението от 2018 година, няма да бъдат утвърдени от Народното събрание, до момента в който новото управление в Скопие продължава да нарушава съглашението.

 

По-рано тази седмица опозиционната гръцка партия СИРИЗА, при чието ръководство през 2018 година беше подписан Преспанският контракт, внесе в Народното събрание за ратификация трите меморандума, които се отнасят до процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, до икономическото съдействие сред двете страни и до контрола на зоната за полетна информация на Скопие, написа Българска телеграфна агенция.

" Ако някои считат, че могат да подценен съглашението, те би трябвало да схванат, че пътят им към Европа ще остане затворен и меморандумите няма да бъдат утвърдени, до момента в който не се съблюдават наредбите, планувани в съглашението ", сподели той. 

Дипломатическото напрежение сред Атина и Скопие ескалира, откакто новозипраната президентка  Гордана Силяновска и евентуалният министър председател на Северна Македония и водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заобиколиха вербалната приложимост на конституционното име на страната, което включва географското обозначение " Северна ", нарушавайки по този метод Преспанския контракт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР