Художникът Стоян Зарков издаде новия си сборник Български букви и

...
Художникът Стоян Зарков издаде новия си сборник Български букви и
Коментари Харесай

Български букви и винетки

Художникът Стоян Зарков издаде новия си алманах „ Български букви и винетки ”. В него създателят е воден от концепцията за запазване и разпространение на българските букви, а също и от желанието му да се уголемява палитрата от разнообразни художествени шрифтове. 

Завършил е вечерна гимназия, а по-късно е изкарал сполучливо разнообразни курсове по ретротехника, деловодство и списък, както и компютърна просветеност. До момента е сътворил над 700 шрифта, като във всеки от тях буквите са разнообразни по форма. Занимава се тази активност от половин век. 
 На фотографията: Стоян Зарков На фотографията: Стоян Зарков
Запалва се по шрифтотворчеството, когато е едвам на 20 години. По това време живее в Казанлък и работи като фирмопицес – изготвя надписи за разнообразни вериги магазини и заведения за хранене. „ Едно време, приказвам за 65-та година, в моя отдел идваха всевъзможни поръчки и аз трябваше да ги извършвам, за всяка от тях да измисля какви букви да употребявам – какъв шрифт, каква дебелина, какъв брой огромни. бил съм на 20 години, учех в Учебната гимназия и работех по едно и също време. После работих в един цех като художник, където рисувахме портрети, разнообразни лозунги на червен плат за митинги ”, споделя Зарков. 
Всички шрифтове, които показва в книгата си са направени на ръка, употребявайки темпера, перо и разнообразни химикали. Рисува всяка писмен знак на обособен лист с височина от 12 см, след което ги снима, понижава ги на 25% и ги подрежда една до друга, с цел да се направи цялостната комбинация от А до Я. 
Част от шрифтовете може да разгледате в галерията:
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР