Хранителният министър на британското правителство подаде оставка, като заяви, че

...
Хранителният министър на британското правителство подаде оставка, като заяви, че
Коментари Харесай

Британски министър хвърли оставка заради бездействие срещу затлъстяването

Хранителният министър на английското държавно управление подаде оставка, като съобщи, че е взел решението да се отдръпна, с цел да подлага на критика свободно държавното управление и неговото " безумно " безучастие против затлъстяването.

Хенри Димбълби, част от телевизионната династия Димбълби и съосновател на английската верига за бързо хранене от висок клас " Леон ", атакува министрите в консервативното държавно управление, като съобщи, че те отхвърлят да наложат ограничавания на промишлеността за нездравословни храни и са захласнати от " идеологията на ултрасвободния пазар ". Той твърди, че това частично е отговорно за това, че две трети от възрастните в Англия са с наднормено тегло или затлъстяване.

След като разгласи оставката си в неделя (19 март), Димбълби съобщи пред The Sunday Times, че държавното управление се притеснява, че битката със затлъстяването може да се преглежда като част от " страната на бавачките ", която прави нежелан избор на храна за междинния жител. Всъщност той сподели, че казусът не е в това, а в това, че " има опасения, че би трябвало да възхваляваме великите английски диети с риба и чипс, къри и бира и че нездравословната храна е по някакъв метод патриотична ".
53-годишният Димбилби е прекарал пет години на поста си в Министерството на околната среда, храните и селските региони (DEFRA). По време на престоя си там той извърши самостоятелен обзор на хранителната система на Обединеното кралство, като предложи разширение на безплатното хранене в учебните заведения, от дълго време рекламиран налог върху солта и захарта и въвеждане на предписания за плодове и зеленчуци от общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

По доста от тези оферти не бяха подхванати дейности, а проектите за възбрана на промотирането на " купувай еднократно, получаваш еднократно гратис " и други сходни покупко-продажби бяха отсрочени за октомври тази година, с цел да се помогне на хората да се оправят с рецесията на виталните разноски в Обединеното кралство.

През тази година трябваше да влезе в действие и възбраната за рекламиране на нездравословни храни преди 21:00 ч., само че и тя беше отсрочена за неопределен срок.

Димбълби изясни, че към този момент може да приказва намерено, откакто към този момент не работи за DEFRA - и не се тормози, като сподели: " Това държавно управление върви обратно... То просто не се оправя с казуса. "

Той предизвести, че пренебрегването на казуса може да докара до злополука за Националната здравна работа (НЗС), като изясни: " DEFRA ще каже: " О, не можем да създадем това, тъй като ще навредим на предприятията за храни ". В същото време Министерството на здравеопазването и обществените грижи ще бъде оставено да разчиства бъркотията, която е породена от това ".

Понастоящем затлъстяването коства на борещата се с него Национална здравна работа (NHS) 6 милиарда паунда (приблизително 6,8 милиарда евро) всяка година, а съгласно изчисленията на държавното управление на министър-председателя Риши Сунак до 2050 година тази сума ще нарасне до над 9,7 милиарда паунда (около 11,075 милиарда евро) годишно.

Димбълби съобщи, че Консервативната партия, която от септември 2022 година насам е имала трима разнообразни водачи, би могла да постъпи по-лошо от това да следва мантрата на своя предходник Уинстън Чърчил, че най-големият актив на една страна са нейните здрави жители. Бившият снабдителен цар уточни и забележките, направени през ноември предходната година от предходния изпълнителен шеф на Английската централна банка. Анди Халдейн съобщи, че утежняването на здравето на британците е голяма причина за забавянето на икономическия напредък в страната за първи път от индустриалната гражданска война, завършила към 1840 година насам.

В отговор на рецензиите на Димбълби представител на Министерството на здравеопазването и обществените грижи съобщи: " Ние одобряваме битката със затлъстяването съществено и ще продължим да работим в тясно съдействие с промишлеността , с цел да улесним хората да вършат по-здравословен избор ".

Димбълби не за първи път подлага на критика хранителната промишленост и реакцията на държавното управление. По-рано този месец, до момента в който към момента работеше в DEFRA, той упрекна английската " странна просвета на супермаркетите " за неотдавнашния дефицит на храна в страната, наричайки го " пазарен неуспех ".
В продължение на няколко седмици потребителите нямаха достъп до разнообразни плодове и зеленчуци, като в някои търговски обекти бяха въведени дажби и ограничавания. Експертите разкритикуваха министрите от държавното управление, че се срещат с огромните хранителни вериги, а не с доставчиците, които не престават да се борят с възходящите разноски, до момента в който са обвързани с контракти със супермаркети.
По това време Хенри Димбълби съобщи, че континентална Европа не е изправена пред сходни проблеми, защото Обединеното кралство има собствен личен набор от културни проблеми, като сподели: " Има единствено тази странна просвета на супермаркетите. Странна конкурентна динамичност, която се е появила в Обединеното кралство и която не съществува на никое място другаде по света, и аз не знам за какво ".
Миналата година Световната здравна организация (СЗО) класира Обединеното кралство на четвърто място по брой възрастни с наднормено тегло и затлъстяване в Европа. На целия континент от затлъстяване страдат 59 % от възрастните, като съгласно СЗО то е достигнало " епидемиологични размери " в Европа и предизвиква над 1,2 милиона смъртни случая всяка година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР