Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на

...
Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на
Коментари Харесай

След приемането на закона за чуждите агенти: Нови протести и сблъсъци с полицията в Тбилиси

Нови митинги и обсада на съществени пътища последваха одобряването на трето четене на противоречивия закон за " задграничните сътрудници " в Грузия.

84-ма депутати, най-вече от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", гласоподаваха в поддръжка на нормативния акт, който класифицира медии и нестопански организации като сътрудници на непознато въздействие, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Разгневени стачкуващи пробваха да пробият металните заграждения пред Народното събрание, само че бяха отблъснати от полицията, която употребява мощ против тях.

Има десетки задържани, а някои от протестиращите са с пострадвания. На този декор министър председателят на Грузия отбрани закона, който отива за автограф при президента Саломе Зурабишвили.

 
Това бе най-важният ден от позиция на укрепването на независимостта и суверенитета на нашата страна. Приемането на закона за " бистрота на задграничното въздействие " дава мощни гаранции за дълготраен мир и успокоение в Грузия и за превъзмогване на така наречен поляризация – належащо изискване за интеграцията на Грузия в Европейския съюз.
Иракли Кобахидзе – министър председател на Грузия

Кобахидзе добави, че законът е признат с политическо болшинство и опозицията няма право да провокира вълнения по улиците.

Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестиха, че законът за задграничните сътрудници заплашва европейското бъдеще на Грузия. Вашингтон даже съобщи, че може да преоцени връзките си с Тбилиси.

 
Ако този закон бъде придвижен напред, без да дава отговор на нормите на Европейски Съюз, в случай че тази изразителност и клюки против Съединените щати и други сътрудници продължат, считам, че връзките ни са изложени на риск.
Джеймс О'Брайън – помощник-държавен секретар за Европа

О`Брайън даде да се разбере, че Вашингтон може да спре напълно помощта за Тбилиси, в случай че грузинското държавно управление преглежда американската администрация като съперник, а не като сътрудник.

Ако има принуждение против хора, протестиращи против закона, Съединени американски щати ще наложат наказания на виновните представители на грузинските управляващи.

Критици дефинират текста като " опасност в съветски жанр " за свободата на словото и подкопаване на напъните Грузия да стане част от европейското семейство.

Процесът по приемането на закона бе съпроводен от ежедневни всеобщи митинги на жители и опозиционни политици. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР