Хора с увреждания излязоха в четвъртък на протест пред социалното

...
Хора с увреждания излязоха в четвъртък на протест пред социалното
Коментари Харесай

Хора с увреждания протестираха срещу начина, по който им се определя лична помощ

Хора с увреждания излязоха в четвъртък на митинг пред общественото министерство в символ на неодобрение против новата методика за оценка на самостоятелните потребности, която дефинира и полагащите им се часове персонална помощ. Според протестиращите полагащата им се персонална помощ по новата методика е незадоволителна и ги обрича на изолираност.

До 1 септември хората с увреждания ще употребяват асистенти по сегашните стратегии, само че по-късно ще получават поддръжка по Закона за персоналната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която страната ще заплаща по 3.5 лв. на час.

Социалният минисстър Бисер Петков разяснява, че Министерството на труда и обществената политика не е създател и вносител на Закона за персоналната помощ и не вижда за какво недоволството е ориентирано към министерството. “Ние имахме друга визия за услугите в домашна среда “, уточни той и напомни, че Законът за персоналната помощ беше признат единомислещо от Народното събрание с овации и с поддръжката на организации на хората с увреждания. Петков означи, че задачата на министерството е да направи нужното за използване на закона.

Личната помощ ще се дава от 1 септември и за първите две години са лимитирани групите, които ще я получават, както и броят часове - до 168 месечно за първите години. След това обаче няма да има предели. До средата на идната година министерството би трябвало да направи разбор и оценка на последващото влияние на този закон и в случай че има нужда от промени, да предложи такива.

До 8 май подадените заявки за самостоятелна оценка на хората с увреждания са 30 754.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР