'Неслучайно 24 май е най-светлият, най-обичаният, най-таченият и най-очакваният от

...
'Неслучайно 24 май е най-светлият, най-обичаният, най-таченият и най-очакваният от
Коментари Харесай

Ректорът на СУ Св. Климент Охридски Трябва да започнем битката за езика си

'Неслучайно 24 май е най-светлият, най-обичаният, най-таченият и най-очакваният от всички български празници. Той в действителност е празник на нашето бъдеще - ден, в който виждаме нашето бъдеще в радостните детски очи, почнали да проумяват буквите и да сричат, въпреки и към момента несигурно, първите български думи.' Така стартира своето приветствено слово проф. Георги Вълчев - ректор на най-старото висше учебно заведение в България, Софийския университет ''Св. Климент Охридски'', по случай тържествения научен съвет, който се състоя в Аулата на висшето учебно заведение.

Празничният научен съвет стартира с внасянето на знамената на Република България и на Софийския университет.

Ректорът означи, че като общественост, българите имат потребност от ден като този - ден на свяст, на помиряване, единство и смирение; ден на вярата.

" Не ни лишавайте от правото, въпреки и за малко, да се почувстваме едно цяло, защото езикът може и да разделя'', обърна се към политиците ректорът на СУ по отношение на желанието на някои политически представители 24 май да бъде разгласен за народен празник на Република България. ''Политическата етикеция не е подмяната на този ден, не приляга на неговата същина и даже да не го убие, ще му облече тежък тържествен политически ''мундир'' и ще го осакати'', добави той.

Ректорът означи, че ''осакатеният език'' ни осакатява, не ни разрешава да бъдем с волно схващане, което ни трансформира в индивиди, което ни кара да сме постоянно търсещи смисъл във всичко това, което ни заобикаля, да сме любопитни и сериозни към самите себе си.

" Едно обаче е несъмнено, в случай че желаеме да ни има, би трябвало да стартираме борбата за езика си. Това е най-важната борба за нашето бъдеще. Нека я поведем със страст; с увереност и енергия; с религия в задачата си и отдаденост; с ясното схващане, че това е може би най-съдбовната борба на нашето време'', разяснява проф. Георги Вълчев и добави, че точно това е била и главната цел, заради която е основан от нашите предшественици Софийският университет - да бъде средище на българската нематериалност и на устрема към знание на света.

На тържественото заседание участва и служебният учебен министър, проф..

Сред присъстващите бяха представители на висшите учебни заведения в страната - ректори, декани, преподаватели и студенти; служебният министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков; заместник- министърът на образованието и науката - акад. Николай Витанов; близки на наградените студенти, ученици на СУ, както и хора, пристигнали да отбележат светлия празник.

Празникът приключи с осъществяване на ''Върви, народе възродени'' от Университетския хор за старинна музика при Софийския университет с диригент доктор Красимира Цуцуманова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР